Kámen na Havlíčkobrodsku by mohl mít větrný park, soukromník tam chce postavit další dvě větrné elektrárny

12. březen 2023 07:00

Se vzrůstajícím zájmem firem o stavbu větrných elektráren se nová nabídka objevila i v obci, kde už vlastní větrník mají. Nad vesnicí Kámen na Havlíčkobrodsku se jeden točí od roku 2007. Teď se ozvala firma, která chce na dohled od něj postavit další dva.

„Větší problém, co se týká hluku, pro Kámen představuje silnice I/38,“ říká nezávislý starosta obce Václav Vala. Větrník nad obcí se točí 90% času.

Zajímavý je rozdíl, kolik peněz by za nové větrníky přistávalo ročně do obecní kasy. Za ten, co už stojí, je to 75 tisíc korun. „Nabídka v řádu milionů za ty dvě větrné elektrárny. Což pro obec, která má rozpočet nějakých 7,8 milionu korun, je určitě zajímavé,“ upozorňuje starosta. „Bavíme se o 40% navýšení rozpočtu na investice, popřípadě i o snížení poplatků za odpady,“ počítá možné přínosy větrných elektráren pro obec.

I kvůli ochraně krajinného rázu dal nedávno Krajský úřad nesouhlasné stanovisko k větrníkům v Puklicích u Jihlavy. Jak bude postupovat u dalších žádostí, si poslechněte v reportáži.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související