Lidé v Africe nemají moderní technické vymoženosti, na rozdíl od Evropanů jsou ale skutečně šťastní

15. leden 2020

Simona Kubíčková pracuje v marketingovém oddělení jihlavské ZOO. Pochází ze Slovenska a zvířata jsou její celoživotní láskou.

Na Slovensku pracovala mimo jiné jako tisková mluvčí ZOO Bojnice. „Narodila jsme se tam, do zoologické zahrady jsem chodila, někdy i tajně, přiznávám se,“ smála se. Před dvěma lety si splnila svůj velký sen, podívat se do Afriky.

Simona Kubíčková, vedoucí marketingového oddělení ZOO Jihlava

Keňa

Lidé ze zoologických zahrad jezdí velmi často do domoviny divokých zvířat – do Afriky. V roce 2018 vyrazila i Simona Kubíčková do Afriky, konkrétně do Keni. Navštívila celkem 13 národních parků. „Je úžasné vidět ta zvířata v jejich přirozeném prostředí. Oni jsou tam zvyklí, že kolem obydlí projde zebra nebo žirafa. Viděli jsme stádo slonů.“

Oni mají všechno

Pobyt v Africe dal Simoně Kubíčkové také zásadní poznání. „My tady v Evropě jsme vlastně nešťastní lidé. Oni jsou sice sto let za opicemi, ale mají všechno. Mají čas, jsou šťastní. Zapadli jsme s autem, přišla skupina místních lidí, vytáhli nás, nic za to nechtěli a měli radost, že nás poznali.“

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.