Lidé si chtějí zboží osahat. Obchodní centra se uživí, i když funguje online prodej

2. červen 2021 18:00

Jihlava bude mít další obchodní centrum. Na jihozápadním okraji krajského města otevřou centrum Aventin s 35 obchody.

Po více než roce s koronavirem a vládními opatřeními si lidé zvykli na nakupování v online prostoru. Obchodní centra podle zástupce jejich asociace ale pořád mají svou jasnou pozici.

„Obchodní centra jsou v relativně dobré kondici, třetí vlna proběhla podobně jako vlny předchozí. Po otevření se projevila zadržená poptávka a návštěvnost byla mnohdy stejná jako před covidem,“ řekl Českému rozhlasu předseda výkonného výboru Asociace nákupních center České republiky Jan Kubíček.

Centrum vs. online prodej

Po více než roce s pandemií se Češi ještě více naučili nakupovat v online prostoru, v e-shopech. Podle Kubíčka to obchodní centra nepostaví mimo hru. „Online nakupování má své limity, zákazník se chce pořád dotknout, poradit se a odnést si to zboží.“

Zábava a setkávání, to jsou hlavní benefity obchodních center. „To je klíčová funkce a také obchodní centra šetří čas. Vše je na jednom místě, je to i ekologičtější, šetrnější.“ Lidé totiž nepřejíždějí automobily z jednoho obchodu do druhého, ale vše mají k dispozici na jednom místě.

Aventin Jihlava

V Jihlavě otevírají nové obchodní centrum Aventin. Je u výpadovky na Pelhřimov. Pro padesátitisícovou Jihlavu to je druhé obchodní centrum. Jan Kubíček věří, že bude fungovat. „Pokud je to dobře vymyšlené a funkce je tam jednoznačná a zákazníci tam najdou, co potřebují, fungovat bude.“

Nové obchodní centrum zaujímá plochu 26 tisíc metrů čtverečných a uvnitř bude 35 obchodů.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související