Sháněli jsme na poslední chvíli zásoby. Restaurace otevřely své vnitřní prostory

1. červen 2021 08:00
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy otevření vnitřních prostor restaurací, ilustrační fotografie

Servírky v rouškách, hosté s testy, u stolu maximálně čtyři lidé a extrémně krátký čas na přípravu a opatření zásob. Restaurace i přesto otevřely.

Restaurace, a to včetně vnitřních prostor, mají otevřeno. Vláda zmírnila protiepidemická opatření a hosté tak smí i dovnitř ke stolům. Otevření ale nebylo pro provozovatele nic jednoduchého.

Pelhřimov 

Je doba oběd a do restaurace Popovice poblíž autobusového nádraží v Pelhřimově přicházejí první hosté. Mezi nimi je i pan Jaroslav. „Je to dobrý, já jsem spokojený. Chodili jsme k okýnku, minulý týden na zahrádku a teď už konečně dovnitř.“

Ačkoli může být vevnitř otevřeno, v čase natáčení rozhlasového reportáže bylo v restauraci méně lidí. „Koukáme, že těch lidí až tak moc není,“ rozhlíží se po lokálu provozovatelka restaurace paní Ludmila. „V 11 hodin to bylo před pandemií plný. Dnes není, ale lidi ještě hodně berou jídlo s sebou, bylo hodně rozvozů.“

Málo času…

O otevření vnitřních prostor restaurací se rozhodlo teprve v pátek. Hostinští tak měli na přípravu minimum čas. Ještě v pondělí ráno sháněli zásoby. „Bylo to takové náročné. Dnes od rána od šesti tady lítáme.“

„Nevěděli jsme, jak to máme udělat, jak s těmi testy. Ty testy tu máme, může si každý udělat. Servírky si lidi zapisují.“

S výjimkou několika dnů před Vánoci byly restaurace zavřené od podzimu. Jejich hosté se teď musí prokazovat negativním testem nebo potvrzením o očkování. U stolu pak smí sedět maximálně čtyři lidé.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související