LÉTO NA GRILU: Mexický guláš a špekáčky na pivu

6. srpen 2018

Léto na grilu můžeme mít každý doma, ale mnohem lepší je vydat na stejnojmennou akci s Jardou Hypochondrem a ochutnat jeho grilované speciality.

Jarda Hypochondr totiž, když vaří, tak improvizuje – a tak jsou plné momentálních nápadů a inspirace i všechna jeho jídla. Mexický guláš je pálivý tak jak má být, jsou v něm fazole, ale i spousta zeleniny. Jak na něj?

500 g anglické slaniny
750 g cibule
4 lžíce cukru
balení mraženého hrášku, mrkve a kukuřice
1 kg brambor
750 g červených fazolí v konzervě
1 sáček gulášového koření
mletý cayennský pepř
sůl
25 špekáčků
250 ml piva
granulovaný česnek

„Nejdříve jsem si dal do kastrolu anglickou slaninu, na tu jsem nakrájel tři čtvrtě kila cibulky, tu jsem nechal pěkně pomalu dělat, na cibulku se totiž nesmí spěchat. Pak jsem ji zasypal čtyřmi lžícemi cukru, ona ta cibulka pak najednou změkne a začne chutnat úplně jinak, protože cukr zkaramelizuje.“

„Poté jsem tam nalil 3 - 4 litry vody a přisypal mraženou mrkev, hrášek a kukuřici. Dal jsem tam sáček gulášového koření a půl sáčku cayennského pepře, kilo brambor a tři čtvrtě fazolí už hotových. Na závěr jsem to zahustil jíškou,“ popisuje Jarda Hypochondr své vaření ve velkém pro sto lidí.

Mexický guláš

Guláš se dosolí, dochutí a nechá se vařit. Mezi tím Jarda rozpálí gril a pustí se do špekáčků, které ale pod sebe potřebují nádobu, budou se zalévat pivem.

„Ty špekáčky jsem si podélně nakrájel na čtvrtky a ty jsem ještě nařízl, aby když se začnou grilovat, udělaly takový kolečka. Posypal jsem je granulovaným česnekem a nakonec zalil čtvrt litrem piva. No, a je to hotový,“ směje se Jarda.

autor: dak