Lenka Sobková: Bradavic se můžete zbavit vlaštovičníkem i homeopatiky

11. duben 2014
Dobré odpoledne

Bradavice i molusky jsou útvary na kůži, které se mohou objevit na těle kdekoliv. Přestože mají oba druhy virový původ, takže se snadno přenášejí, od sebe se liší především vzhledem.

Jak vysvětlila Lenka Sobková, molusky vypadají trochu jako naplněné kapalinou, naopak bradavice bývá tvrdá. Molusky postihují většinou děti, zatímco bradavice mohou napadnout všechny věkové kategorie.

U koho se objeví bradavice, ten většinou nejdříve zajde pro pomoc do lékárny, kde si může pořídit několik různých prostředků proti bradavicím. „Kdo dodržuje po určitou dobu doporučený postup, tomu většinou pomáhají. Dá se ale použít i lidový recept,“ prozrazuje Lenka Sobková s odkazem na žlutě kvetoucí bylinku na suchých místech. „Šťáva z vlaštovičníku obsahuje cytostatika, tedy látky tlumící množení buněk. Ale pozor, aplikuje se lokálně jen na bradavici samotnou.“

Doba, za kterou bylinka pomůže, se u různých lidí liší, záleží na typu bradavice. Zatímco molusky se mohou nejprve zvětšit a teprve po nějaké době odpadnou, bradavice se zase v horké vodě drolí a postupně se mohou zmenšit.

Také proti bradavicím existují homeopatika: „Na všechny typy se dává základní přípravek Thuja occidentalis, která celé tělo detoxikuje. K ní se může přidat podle typu bradavice na hladké a ploché dulcamara, na žluté a vroubkované nitricum acidum, na bradavice tvrdé pak třetí antimonium crudum.“

Bradavice nás napadají proto, že máme oslabenou imunitu, váže se k přetížení jater a projeví se na kůži. Lenka Sobková proto doporučuje vždy posílit celkovou imunitu organismu, například preventivním i léčebným přípravkem Occilococcinum.

CHAT:

Ivana - Dobrý den, moje dcera - 9 let - má dlouhou dobu (již asi 2 roky) bradavici na chodidle (na palci). Vyzkoušeli jsme již vše možné, vodičky (duofilm, walter, verunal), vlaštovičník, dlouhodobé vypalování dusíkem (asi 1 rok - 1x týdně), cibuli namočenou v octě a také i homeopatika. Nyní má takový tvrdý otlak, asi 1cm průměr a již nevíme co by mohlo pomoci.
Mohla byste mi prosím pomoci? Děkuji

Dobrý den,
případů, jako je ten Váš, znám celou řadu. Pokud se potíže s bradavicemi opakují, je třeba si uvědomit, že musíme vždycky řešit zdravotní stav člověka komplexně, nejen lokální problém.
V případě bradavic je základ očistit organizmus (hlavně odlehčit játrům) a podpořit imunitní systém, např. oscillococcinem, nebo i bylinkami. Dalším faktorem je psychická pohoda člověka, stresy a dlouhodobé potíže taktéž přispívají ke vzniku bradavic. Ve Vašem případě bych stav určitě konzultovala individuálně, abychom se podívali na příčinu, proč se stav bradavice nezlepšuje. V případě zájmu dejte vědět, můžeme domluvit individuální konzultaci.
Přeji krásný den, Lenka Sobková


Večeřová - Dobrý den, jak se zbavit bradavic na chodidle? Má se noha větrat nebo může zůstat oblečená? A jak často potírat a čím? Zdraví Irena Večeřová

Dobrý den, z lokální léčby si můžete zvolit mezi několika přípravky, ideální je asi Duofilm, který obsahuje výtažek z vlaštovičníku a látku změkčující bradavici. Pokud je jen jedna a nešíří se, mohlo by to i stačit. Pokud byste chtěla, přidejte Thuyu occ. 15ch a jeden z přípravků podle jejího vzhledu. A samozřejmě je vhodná očista organizmu a něco na podporu imunity, třeba Oscillo. Co se týče větrání, určitě pokožce pomůže zvýšená hygiena a větrání.
Přeji krásný den, Lenka Sobková

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.