Léky na bolest, na horečku, na střevní potíže a ještě opalovací krém. Co si sbalit do lékárničky na dovolenou?

29. červen 2023 11:30

Prázdniny jsou za rohem a třeba i vy už balíte na dovolenou. Ať už se chystáte kamkoliv, nezapomínejte kromě plavek ani na cestovní lékárničku. Hlavně pokud míříte do zahraničí, neměli byste přípravu podcenit.

Do lékárničky bychom rozhodně neměli zapomenout zabalit léky, které trvale užíváme. Vyplatí se jich mít víc pro případ, že by byl například zpožděný zpáteční let. V lékárničce je dobré mít i základní přípravky na horečku, bolest nebo průjem a zácpu.

Při chystání lékárničky vždy záleží na destinaci a třeba na tom, jak dostupná jsou tam léčiva.

Asi nikdo se nechce spálit hned první den dovolené a zbytek pobytu pak strávit s bolavou kůží. Nehledě na další zdravotní rizika, jako je v nejhorším případě až rakovina kůže. Proto je potřeba se pravidelně mazat opalovacími krémy. Těch se dá v obchodech sehnat několik druhů. Orientovat se dá podle čísla SPF - hodnota značí, kolikrát se prodlouží bezpečná doba slunění. Přípravkem bychom neměli šetřit.

Nejcitlivější na slunce jsou rty, ušní lalůčky nárty nebo u mužů pleš a u žen dekolt. Hodit se může také přípravek a regeneraci na zklidnění spálené kůže.

Ve většině zemí platí evropský průkaz pojištěnce. Nějaké zákroky nebo vyšetření ale nemusí být z veřejného zdravotního pojištění hrazené. Proto by cestovatelé měli zvážit ještě komerční zdravotní pojištění.

Jaká očkování bychom měli před dovolenou podstoupit? Poslechněte si celé audio.

autor: Monika Babulicová
Spustit audio

Související