Policisté na Vysočině budou ve velkém dohlížet na odjezd lidí na prázdniny

28. červen 2023 09:18

Sérii dopravně bezpečnostních kontrol chystá na první prázdninový víkend policie na Vysočině. Reaguje tak na silnější provoz při rozjezdu lidí na prázdniny. Rozsáhle akce se budou týkat nejen řidičů nákladních a osobních automobilů, ale také motorkářů, chodců a cyklistů.

Dopravně bezpečnostní akce začne v pátek 30. června, pokračovat bude celý nadcházející víkend. Řidiči musejí počítat s tím, že se na silnicích bude pohybovat větší počet hlídek. „Zaměříme se na všechny typy silnic, včetně dálnice D1. Protože na konci června odjíždějí rodiny na prázdninové pobyty a dovolené, tak předpokládáme, že bude mnohem silnější provoz a to přináší i větší riziko dopravních nehod,“ potvrdila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Rizikové můžou být všechny silnice, kde bude silnější provoz a můžou se taky nárazově tvořit kolony. Letos se na mnohem místech opravují silnice a doprava je vedena po objízdných trasách. Na nich je proto silnější provoz a někde je vedený kyvadlově a řídí ho světelná signalizace, proto se řidiči nevyhnou delšímu čekání v kolonách.

„Je velmi důležité, aby při čekání nepodléhali nervozitě, protože ta spouští agresivitu za volantem,“ radí Čírtková.

Za jedno z problematických míst na Vysočině považují policisté dálniční přivaděč v Jihlavě, kde pokračuje druhou etapou oprava a provoz je v části přivaděče veden jen v jednom jízdním pruhu. „Proto je dobré používat dostupné dopravní aplikace a webové stránky, kde řidiči najdou aktuální omezení včetně objízdných tras,“ připomíná policejní mluvčí.

Jsou prázdniny opravdu nejrizikovějším obdobím na silnicích? A jak se na dlouhou cestu autem připravit? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související