Lehké jídlo pro parné dny – candát s kedlubnovým ragú

Jestli si chcete dát během slunečních dní něco lehčího, zdravého, zajímavého a chutného – zkuste recept šéfkuchaře táborského Hotelu Dvořák Martina Pudila. Naučil nás připravovat oblíbeného candáta s kedlubnovým ragú.

Původně se candát obecný lovil jen ve východní a jihovýchodní Evropě - zejména v povodí Dunaje, Dněpru, Volhy a snad i Visly. Odtamtud se ale postupem času rozšířil do střední a dále do západní Evropy. Kedlubnové ragú je skvělou volbou k takové rybě.

Opečený candát:

filet z candáta
oříšek másla
sůl
pepř

Candát na grilu

Postup:

1. Na filetu z candáta nakrojíme kůži, aby se nám maso při přípravě nekroutilo. Zbylé kosti vytáhneme pinzetou. Maso osolíme a opepříme.

2. Takto připravený filet dáme na rozpálenou pánev. Jako první opékáme stranu s kůží. Maso lehce přimáčkneme a pečeme přibližně 4 minuty z jedné strany. Poté filet otočíme a dopečeme z druhé strany.

3. Maso můžeme také polít rozpuštěným máslem.

Přidáme čerstvý kopr

Kedlubnové ragú:

kedlubny
brambory
šalotka
česnek
smetana
máslo
vývar
snítka čerstvého kopru /ne nakládaný/

Postup:

1. Šalotku a česnek nakrájíme najemno a dáme na rozpálenou pánev s čerstvým máslem a restujeme dosklovata.

Martin Pudil a candát s kedlubnovým ragú

2. Brambory a kedlubnu očistíme a nakrájíme na hrubší kostky, přibližně 1 krát 1 centimetr. Přidáme na pánev k šalotce a česneku a lehce opečeme. Zelenina by nám měla změknout.

3. Následně zalijeme připraveným vývarem a provaříme přibližně 5 minut. Průběžně můžeme vývar přilévat, protože by se nám neměl při přípravě vyrestovat.

4. Přidáme smetanu a omáčku zredukujeme. Na závěr přidáme kopr a můžeme podávat.


Martin Pudil

Vyučil se kuchařem v SOU v Sedlčanech. U závěrečných zkoušek tehdy vařil hovězí vývar s celestýnskými nudlemi a vrabce s bramborovým knedlíkem a špenátem. On sám si pochutná na české klasice - kachně se zelím, na svíčkové. Rád si dopřeje i italské těstoviny. Reprezentuje také naši zemi v Národním týmu kuchařů a cukrářů. A jinak je šéfkuchařem Hotelu Dvořák v Táboře. Kromě vaření se věnuje i hasičskému sportu, patří mezi dobrovolné hasiče.