Legenda polenského umění František Vacek ožívá na stránkách nové knihy Jakuba Skočdopole

27. srpen 2024

František Vacek, který se narodil v roce 1941, byl polenskou legendou. Jeho tvorba zahrnovala malbu, grafiku, sochařství, kovotepectví a dokonce i psaní divadelních her. Přestože byl vyučeným zámečníkem, umění se stalo jeho celoživotním posláním.

Byl to neúnavný tvůrce s neuvěřitelnou energií. „František nikdy nemusel, ale vždycky udělal,“ vzpomíná Jakub Skočdopole – impresário, organizátor kulturních akcí a přítel Františka Vacka.

Od 28. června do 1. září probíhá v Polné výstava, která mapuje průřez tvorbou Františka Vacka. „Je tam opravdu vše – od maleb a kreseb až po jeho sochařské práce a grafické listy,“ říká Jakub Skočdopole. Výstava láká všechny, kdo chtějí poznat Vackovo neuvěřitelné dílo a blíže se seznámit s jeho uměleckým odkazem.

Jakub Skočdopole nyní koordinuje přípravy knihy věnované Františku Vackovi. „Bude to kniha plná vzpomínek jeho přátel a blízkých,“ vysvětluje. Připravovaná publikace nabídne nejen vhled do umělcova života, ale také bohatý obrazový materiál jeho výtvarné tvorby. „Je to pro mě obrovská čest, ale také velká zodpovědnost,“ přiznává Jakub.

František Vacek zemřel v roce 2021, ale jeho odkaz v Polné stále žije. „František byl nejen umělec, ale i velký patriot a skaut,“ vzpomíná Jakub. Vackova tvůrčí energie a láska k rodnému kraji jsou inspirací pro mnoho dalších. Připravovaná kniha a nadcházející akce budou dále udržovat jeho památku živou, stejně jako jeho pestrý a kreativní odkaz.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio