Kytara ze sirek

Když spatříte kytaru vyrobenou panem Tomášem Kordou z Vrchlabí, nebude Vám na první pohled nic nápadného. Ani když hrábnete do strun jeho vlastnoručně vyrobeného nástroje, nic moc zvláštního pozorovat rovněž nebudete. Přesto je jeho dílo vystaveno na čestném místě v expozici s příznačným názvem Zlaté české ručičky Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

Česká databanka rekordů Agentury Dobrý den ho eviduje jako úctyhodného tvůrce, člena Síně slávy českých rekordmanů.

Při pohledu zblízka totiž zjistíte, že zmiňovaná kytara je celá – tedy kromě strun a mechanických částí – zhotovena ze sirek.

Práce Tomáše Kordy je zcela unikátní, o čemž svědčí i pár čísel! Během 40 let své činnosti v tomto zcela ojedinělém oboru vytvořil na devět desítek exponátů a vrátíme-li se popisované zápalkové kytaře, na kterou hrál i kytarový virtuóz Štěpán Rak, pak vězte, že výroba plně funkčního nástroje Tomáše Kordu stála 2738 hodin čistého času práce a použito na ní je 16 854 sirek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.