Kůrovec se vyrojí s teplejším počasím

25. duben 2017
Dobré odpoledne

Lesům pomohla tuhá zima, ale ani to nezabrání kůrovci v jarním rojení. Co je potřeba udělat, aby byly škody co nejmenší, přišel do Poradny Regionu říct lesní hospodář Jiří Pohan. „Mráz určitě prospěl, protože část brouků, kteří zimují ne zrovna dobře (někteří zimují v zemi, v jehličí, pod šupinami kůry) určitě zmrzla, ale zdaleka ne všichni,“ říká Jiří Pohan.

I když byl únor teplý a teploty se pak i v březnu dostávaly přes 20 stupňů, tak zatím k vyrojení brouků na Vysočině nedošlo. Každopádně takové teploty napomohli k jeho rychlejšímu vývoji. Současné chladné počasí mu nedovolí vyletět.

Zbavit se kůrovce pomáhají tzv. lapáky

„Lapáky jsou cíleně pokácené zdravé smrky, které jsou odvětvené a zakryté větvemi. Jsou pokácené proto, aby do nich brouk nalétl. My pak sledujeme vývoj brouka tím, že vyřezáváme v kůře čtverečky, sloupneme kúru a sledujeme, v jakém stádiu je zrovna vývoj larev, kladení vajíček a ve vhodném okamžiku, tedy v době, kdy už samičky vykladly svá vajíčka a larvy ještě nedosáhly takového stavu, aby byly schopny přežít odkornění, tak v tom okamžiku lapáky odkorníme,“ vysvětluje host. Tím brouky zahubíme.

Další metodou boje proti kůrovci jsou lapače

Jedná se o různé kbelíky nebo desky. Používají se do nich pro kůrovce voňavé chemické látky, které ho lákají. Brouk pak do lapače vlétne a zůstane v něm uvězněný, kde následně zahyne. Lapače musíme umístit minimálně 15 metrů od nejbližšího živého stromu staršího 60 let.

Spustit audio