Krvácíte z nosu? Odolnost sliznic oslabuje sucho i neléčené chronické záněty, varuje Kateřina Cajthamlová

23. červen 2023

Krvácet z nosu můžeme z nejrůznějších důvodů. Může vás překvapit při rýmě, ale příčinou může být třeba i úraz nebo některé léky. Kdy je krvácení z nosu banalita a kdy vážný problém?

„Krev teče z nosu, protože je tam nějaká místní příčina nebo je to projevem nějaké systémové choroby nebo nějaké celkové příčiny. Když někdo krvácí málo, ale opakovaně, měl by si dojít na ORL a být vyšetřen. Může to být i známkou neléčeného vysokého tlaku, ale i nádoru,“ říká primáře ORL Aleš Čoček z Thomayerovy nemocnice v Praze.

ORL neboli otorinolaryngologie je komplexní obor. „Pacient přijde s bolestmi v krku, my se mu podíváme do ucha a z nosu mu vyndáme polyp,“ zjednodušuje primář.

Krev z nosu se může spustit při rýmě, při sportu, usilovném smrkání, polypech, ale také třeba poté, co se nešťastník připlete do potyčky a dostane pěstí do nosu. „Když utrpí například zlomeninu nosních kůstek, tak kromě estetického problému to může být i zdravotní problém, když se mu poruší nosní průchodnost.“

Příčin je ale celá řada. Krvácení může způsobit hemofilie, problémy s krevními destičkami, ale třeba i hormonální změny v těhotenství.

Když už se spustí krev z nosu, vyhněte se provokačním momentům:

  • Krev nesmrkejte
  • Nechoďte do horké vody
  • Nepředklánějte se
  • Nekýchejte

Jak nečekané krvácení z nosu zastavit?

„Obyčejně stačí přitisknout nosní křídlo proti přepážce, být vsedě nebo polosedě a předklonit hlavu, aby člověk krev nepolykal. Pokud máme běžné kapky do nosu na rýmu, tak je můžeme aplikovat buď přímo do nosu, nebo na nějaký tamponek a přitlačit do nosu,“ radí primář.

Nosní sliznice jsou křehké u dětí a u starších lidí, a mohou tak krvácet častěji. „V prostředku života se toho můžeme zbavit, ale pokud je někdo uživatel drog, třeba kokainu, nebo šňupe tabák, tak těm se to taky může stávat. Když se dostanete k lékaři, hlaste všechno: co všechno berete za léky, kde jste byli, co jste dělali i to, že šňupete,“ doplňuje Kateřina Cajthamlová.

Třikrát a dost. Běžte k lékaři

Odolnost sliznic oslabuje suché prostředí, ale i chronické záněty, které člověk neléčí. „Doporučuju pravidlo, že pokud člověk třikrát krvácí z nosu, i když ví, od čeho to je, ať si zajde na specializovanou kontrolu, minimálně k obvodnímu lékaři,“ nabádá Cajthamlová. „Dokonce, když přestanete kouřit, což je chvályhodné, tak se dávají dohromady nosní řasinky, nos se může ucpávat a můžete vysmrkát i trochu krve.“

Někdy stačí cévku jen vypálit. „Toho se nebojte. Zní to strašně, ale skoro to nebolí. Běžte na to, předejdete případnému proděravění v nose. Protože krev je výborná živná půda pro různé bakterie. Řešte to zavčas, tělo si vždy samo neporadí.“

Rady na závěr

  • Měřte si tlak
  • Doléčujte nosní infekce, vypalování se nebojte
  • Choďte na prevence
  • Pokud berete léky na ředění krve a začne téct krev z nosu, nechte si udělat testy na srážlivost krve
  • Pokud trpíte na polypy, vyplachujte si nos vincentkou nebo slanou vodou

Může být krvácení dědičné? Má na to vliv i naše strava? Dá se vykrvácet? Poslechněte si rady doktorky Kateřiny Cajthamlové na vaše dotazy v pořadu Vesele a zdravě.

Dotazy do vysílání můžete posílat předem přes stránky veseleazdrave.cz nebo nechat vzkaz na telefonním záznamníku 221 553 770.

Spustit audio