Krtka ze zahrady vyžene profesionální plašič, dýmovnice ale i vibrátor!

4. březen 2015
Dobré odpoledne

Přestože mírné zimy, kdy půda není zamrzlá, nahrávají krtkovi, který zryje naprosto všechno, nesmíme ho jednoduše otrávit. „Krtek je na seznamu chráněných živočichů. Neměli bychom ho na zahradě zahubit, ale zapudit,“ říká zahradnice Mirka Paclová. Většina lidových rad je podle ní pouze krátkodobá. „Vlasy, špunty s benzínem, pískající láhev, to všechno funguje pár dní, ale my potřebujeme něco, co ho zažene na dlouho.“ Některé pasti na krtky je chytají živé, ale ty se musí zakopat a potom musíte krtka odnášet někam daleko. „Právě při tom mě krtek nejednou kousnul,“ vzpomíná Mirka.

Krtka neskutečně ruší jakékoli zvukové frekvence v půdě, takže jedním ze způsobů, který funguje, je kvalitní plašič. „Ať už jsou plašiče do sítě, na baterie nebo na solární bázi, důležité je jejich umístění. Je potřeba pohlídat, aby ten zvuk neskončil v zídce, v rohu garáže nebo v polovině zahrady.“ upozorňuje zahradnice.

Čtěte také

Krtka ze zahrady vypudí i vibrátor, ale tady Mirka Paclová upozorňuje, že to chce silné baterie a nesmí jít o velký revír. Když pak zapnete vibrátor do země, tak tam krtek nezůstane. Podobně krtka dokáže vypudit například letadlo s velkou hlučnou vrtulí na dlouhé tyči nebo podomácku vyrobený větrník z lahví: „Ten také pomáhá, ale pouze pokud je na silné a dlouhé tyči, která ty zvukové vlny přenáší daleko. Dříve se do země dávaly skleněné lahve hrdlem nahoru, aby se v nich proháněl vítr, i to fungovalo.“

Zápach krtek nesnese

Krtek má širokou síť chodbiček, takže musíme zaplnit dýmem všechny jeho chodbičky. Účinnějším řešením je zadýmování. Je dobré si pořídit komerční dýmovnice na krtky, ale měli bychom je správně použít: „My bychom neměli vidět nic, kouřit by to mělo směrem do země ke krtkovi, ne nahoru do zahrady. Výhodou dýmovnice je to, že v nich je ricinový olej, a ten krtek nesnáší. Do ušpiněných chodeb se nevrátí a také se tam po něm nenastěhují hryzci,“ radí Mirka Paclová. Je potřeba pokrýt celou plochu, kde krtek žije.

Mirka Paclová nakonec od všech prostředků na krtky postupně upustila a usmívá se: „Já jsem si pořídila kočku, a ta mi problém s krtkem zcela vyřešila. Krtky kočka nejí, ale honí je, chytá a takový krtek se pak nadobro odstěhuje.“

Chat s Mirkou Paclovou

autor: dak
Spustit audio