Křížová cesta mezi Žirovnicí a Počátkami vybízí k zastavení a zamyšlení nad vlastním životem

Stará budínská cesta je původní spojnicí mezi Žirovnicí a Počátkami. Karel Havlíček Borovský po ní byl odvážen do Brixenu. Zatímco dnes je hlavní provoz vedený po silnici, tato klidná cesta vede lesem a je ideální k procházkám nebo sportování.

Autorem křížové cesty je Josef Bouchal ze Žirovnice

V roce 2020 sem všeuměl Josef Bouchal ze Žirovnice instaloval křížovou cestu namalovanou na dřevo olejovými barvami. „Říkají tomu naivní umění, ale já bych si to netroufl nazvat uměním, jsou to naivní obrázky,“ upřesňuje autor s úsměvem.

U prvního zastavení je pod obrazem i další dřevěné dílo v podobně rozevřené knihy, kde čteme poselství: „Tato křížová cesta byla provedená autorem k zamyšlení nad otázkou, kdo jsme, proč jsme, a kam jdeme. Zkuste se tedy zastavit a sami v sobě zamyslet, zda cesta, po které se ubíráme, nás vede správným směrem.“

Kmeny stromů, na kterých obrazy najdeme, nejsou od sebe daleko. "Původně to mělo být delší, ale potom se tady hodně těžilo, tak jsem to zkrátil," vysvětluje Josef Bouchal.

Jednotlivá zastavení křížové cesty namaloval Josef Bouchal olejovými barvami na dřevo

Po křížové cestě se autor sám občas projde, aby zkontroloval, jestli jsou obrazy v pořádku, odstranit převislé větve nebo listy, které by bránily v pohledu na ně, nebo samotné obrázky poopravit, pokud to potřebují.

Josef Bouchal je samouk, který v okolí Žirovnice opravil mnoho křížků, vybudoval Boží muka, a teď přidal do žirovnické přírody i své olejomalby. 

Křížová cesta mezi Žirovnicí a Počátkami vybízí k zastavení a zamyšlení nad vlastním životem
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.