Křižánky na Žďársku jsou bez pitné vody, její zdroj kontaminovala rozvodněná řeka

18. září 2024 11:35

Následky víkendového vzedmutí hladiny Svratky začínají odstraňovat obyvatelé Křižánek na Žďársku. V neděli se tam řeka vylila a částečně zaplavila zhruba desítku domů. Největší škodu nakonec živel napáchal na tamním zdroji pitné vody.

Tekoucí voda je po víkendu v části Křižánek nedostatkovým zbožím. Poté, co voda z rozvodněné Svratky zalila tamní vrty, je část obce závislá na dodávkách v cisterně. „Dostala se nám pravděpodobně ta vrchní voda do vrtů a do studní a největší problém vznikl tady pod školou, kde to zásobuje centrum obce a základní školu s mateřskou školou,“ popisuje nezávislý starosta Křižánek Jiří Houska. Škola nakonec zavřená není. „Paní ředitelka se rozhodla uzavřít jen mateřskou školu, že u těch malých dětí se to hůř ohlídá a škola normálně funguje dál,“ pokračuje starosta. Tok řeky sleduje i poté, co voda opadla.

Ani shánění cisterny ale nebylo podle starosty jednoduché. Jednu volnou nakonec objevil až ve dvacet kilometrů vzdáleném Novém Městě na Moravě.

Obec ještě musí zajistit vyčištění vrtu. Voda z něj by podle starosty mohla být v ideálním případě pitná nejdřív za týden. Mezi tím se obyvatelé Křižánek v blízkosti řeky dali do úklidu po velké vodě. „Apokalypsa. No tady teklo tak třicet centimetrů. Už mi ani holínky nestačily,“ ukazuje Jaroslav Bukáček, který bydlí na dohled od koryta Svratky. Voda z ní mu o víkendu zaplavila dvorek.

Aktuálně už je Svratka v Křižánkách zpět téměř na svém běžném průtoku. O víkendu ale místní starousedlíci přirovnávali množství vody v řece k povodňovému roku 1997.

Spustit audio

Související