I na Vysočině můžete přispět do sbírek na pomoc regionům zasaženým povodněmi

19. září 2024 13:00

Povodně je nepostihly, tak se teď alespoň snaží pomoct postiženým lokalitám. Lidé na Vysočině organizují sbírky všeho potřebného. Třeba v Pelhřimově teď dobrovolníci od lidí vybírají benzín, nářadí i čisticí prostředky.

Některé sbírky se zaměřují na sběr šatstva a potravin. Například v Pelhřimově ale sbírají hlavně nářadí, pohonné hmoty a čisticí prostředky. Síly tam spojili dobrovolníci ze skauta, spolku Desiderata a Základní školy Komenského. Právě do její haly teď lidé dary nosí.

Čtěte také

„Od všeho jsem vybral trochu, dojel jsem nakoupit,“ říká pan Růžička, který seznam potřebných věcí dostal mailem od vedení školy. Cestou pro syna proto v obchodě nakoupil lopaty i čisticí prostředky. S těmi dorazil i Michal Vaculík s přítelkyní. „My jsme přivezli hlavně savo, něco na podlahy, mýdlo na ruce, protože to si myslím, že tam teď bude nejvíc potřeba – elán a úklid,“ ukazuje.

Hned první den oslovila sbírka na základní škole desítky lidí. „Máme tady hodně pracovních rukavic, sava, čisticí prostředky, dětské pleny. Těch se nám sešlo docela dost. Košťata, lopaty, támhle dvě kolečka. Máme i granule pro zvířata. Čelovky a powerbanky,“ ukazují organizátorky sbírky. Všechny věci organizátoři dovezou do Bělé pod Pradědem.

Materiální sbírka v Pelhřimově

Finanční pomoc zase lidé můžou poslat například Nadačnímu fondu Světluška Českého rozhlasu, který vybírá peníze pro povodní zaplavené domovy seniorů. Přispět je možná TADY.

Oblečení a potraviny zase sbírají v Chotěboři a Jihlavě.

Sbírka pro lidi postižené povodněmi v Chotěboři a Jihlavě

Přispět můžete i v Havlíčkově Brodě.

Sbírka pro lidi postižené povodněmi v Havlíčkově Brodě

Do pondělí můžete přispět do sbírky v Bobrové.

Sbírka na pomoc postiženým povodněmi v Bobrové
Spustit audio