Křeče v těle vám uvolní devětsil lékařský
Devětsil lékařský je bylina, kterou najdeme na vlhkých místech, velmi hojně se vyskytuje podél potoků nebo na loukách. „Lidé nemají příliš povědomí o tom, jak ta bylinka vypadá. Jsou to velké růžovofialové květy, které vyrážejí, ještě když je holá zem. Jsou to celé velké hlavice plné květů. Později vyrážejí listy, které ze začátku vypadají jako stejně podbělové listy, takže se dají snadno splést, ale během léta dorůstají do obřích rozměrů. Devětsil má ty největší listy v naší přírodě, jsou tak velké jako slunečníky a lidé si je proto často pletou s lopuchem,“ popisuje devětsil Hana Urbánková.
K léčebným účelům se dá použít celá rostlina. Podle bylinářky se nejhůře vykopávají oddenky brzy zjara, než rostlina začne kvést, ale suší a sbírají se i květy a listy. „Naši předci si devětsilu velmi vážili, protože má spoustu účinků. Využívali ho zejména k tlumení křečí v celém organismu. Nejen v dýchacích cestách – na astma nebo laryngitidy, působí i na žaludek, žlučník, močové cesty, podbřišku nebo při svalových křečích, zkrátka všude tam, kde dochází k nějakému křečovitému dráždění. Předkové ho také využívali při morových ranách. Věšeli ho do oken a on svým pachem odpuzoval hmyz, který je největším přenašečem infekčních epidemií.“
Devětsil je močopudný, takže se využívá při dně, je výborný na snižování horečky. Hana Urbánková doporučuje do čaje devětsilový sirup. „Dá se také použít list jako obklad. Naklepaný devětsilový list se namočí do horkého oleje a přiloží na zhmožděné nebo oteklé koleno, do rána otok splaskne. Je mírně projímavý, takže se dá využít i při zácpě.“
Právě teď se sbírají květy devětsilu
Hana Urbánková: „Samostatný bych ho určitě nepoužívala, on velice výrazně páchne. To aroma je tak nepříjemné, že může u někoho vyvolat až návaly na zvracení. Sama používám maximálně do 15 % obsahu čajových směsí.“ Dále se dá z květů připravit sirup, který je svou formou užívání nejpřijatelnější. Je naprosto neškodný, takže se dá používat i u malých dětí na srážení horečky, při laryngitidách nebo astmatu. Právě děti ho snadno požijí samotný na lžičce, protože je sladký. Když se přidá trocha citronové šťávy, je vhodný do čaje.
Pokud bychom si dělali tinkturu, tak jsou podle Hany Urbánkové nejlepší oddenky brzy na jaře. „V nich je síla nejkoncentrovanější, a když už člověk investuje tím, že si pořídí na tinkturu nějaký alkohol, tak je vhodné, aby tinktura měla silné účinky. Tinktury se užívají po kapkách – 3x denně dvacet kapek,“ připomíná dávkování bylinkářka.
Chat s Hanou UrbánkovouVíce z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.