Králíci v České knize rekordů

Kupodivu i tito tvorové figurují na stránkách České knihy rekordů a budou rovněž ozdobou letošního 26. ročníku festivalu Pelhřimov - město rekordů v sobotu 11. června. To je řeč o nově se šířící aktivitě zvané Králičí hop.

Ale začněme naše dnešní listování databankou českých NEJ Agentury Dobrý den trochu severněji. Jeden králičí primát zde lze totiž vystopovat v Děčíně. Jde o nejstaršího zakrslého králíka v České republice. Sestry Klára a Michaela Kopřivovy byly spolumajitelkami králíka Čendy, kterého kdysi dostaly za odměnu od svých rodičů. To bylo v roce 2001. Králík jim doma dělal radost a byl jim kamarádem až do 1. prosince loňského roku. Čenda se tedy dožil 14 let, což je nejvyšší - veterinárně doložený - věk králíka tohoto druhu.

Mimochodem nejstarší kočce bylo 25 let a 1 měsíc, nejstarší holub se dožil 22 let.

A králičí hop?

Pokud jste ještě neměli tu čest vidět tyto zjednodušeně řečeno králičí dostihy, vězte, že jde o parádní podívanou. Trénovaní králíci skáčou přes překážky, které připomínají ty parkurové, soutěží se ve skoku do dálky i do výšky a dokonce se konají i Mistrovství Evropy. Díky nadšencům z Chotěboře sdruženým kolem paní Lady Šípové se takové mistrovství konalo i u nás na Vysočině.

V České knize rekordů je například zapsán i králičí rekordman, který obdržel za svůj výkon certifikát Nejvyšší skok králíka přes překážku.

Králík Royal Princess Magic Star patřící Michaele Kratochvílové ze skupiny chovatelů králíků z Chotěboře dokázal na pelhřimovském festivalu neobvyklých výkonů přeskočit laťku ve výšce rovných 100 cm. A právě on i další králičí šampióni se i letos o druhém červnovém víkendu představí ve městě rekordů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.