Koupě vhodné prodlužovačky není jednoduchá. Záleží, co na ni připojíme a kde se bude používat

27. květen 2023

Prodlužovací kabely, přezdívané obecně jako prodlužovačky, máme doma téměř všichni. Někdy je používáme jen pro jeden spotřebič a jsou po léta ukryty někde v prachu za skříní či stolem, jindy patří mezi často využívané pomocníky pro mnoho různých strojů a přístrojů v dílně či na zahradě. Právě jejich použití je hlavním vodítkem k tomu, jaké prodlužovačky při koupi vybrat.

Bohužel, i zde platí, že cena není ten nejlepší rádce. Na trhu je sice nepřeberné množství prodlužovaček, najdeme mezi nimi však i takové, které jsou určeny jen pro specifické použití a jejich využití jiným způsobem může být dokonce nebezpečné.

Prvním kritériem pro pořízení správného prodlužovacího kabelu je bezesporu místo, kde jej budeme používat. Podle toho volíme materiál, ze kterého je kabel udělán i jeho celkové provedení. Zatímco do domácnosti lze použít většinu kabelů, pro venkovní použití bychom měli volit ty, které nesou označení minimálně IP44. Jedná se o označení krytí výrobku proti vniku prachu, ale zejména vlhkosti a zajišťuje bezpečnost jeho použití například i v mírně vlhké trávě. Neznamená to však, že je tato šňůra vodotěsná, že ji tedy lze bezpečně používat například za deště, či dokonce ve vodě!

Pro venkovní použití je také dobré použít prodlužovací kabely vyrobené z vhodného materiálu. Zde vede jednoznačně guma, která je odolná a nemění své vlastnosti s klesající teplotou. Kvalitní vidlice a zástrčky také po zapojení do sebe částečně utěsní spoj a použití těchto kabelů je poměrně bezpečné.

Pouze spotřebiče s tímto označením na štítku mají tzv. třídu ochrany II a lze je tedy napájet prodlužovací šňůrou bez ochranného vodiče

Druhým kritériem je to, jaký spotřebič na ni bude připojován. Prodlužovačky totiž bývají vyráběny z kabelů různého průřezu měděných žil a podle toho snesou i jiná zatížení. Na každém výrobku by tak mělo být uvedeno, jaký proud v ampérech je šňůra schopna přenést.

Ty s označením např. 230V/10A se dají použít na stroje či spotřebiče s menším výkonem, například lampy, venku i menší vrtačky či malé sekačky. Naopak například na elektrickou řetězovou pilu potřebujeme šňůru s označením 230V/16A. Ta je teoreticky schopná bez problému napájet i spotřebič s příkonem kolem 3000 W. Toto platí i pro domácnosti, takže podobnou prodlužovačku, bychom měli využít i například na rychlovarné konvice, elektrické trouby, sporáky či přenosná topná tělesa.

Dá se tedy říci, že pro jakousi univerzální prodlužovačku na doma i na ven je ideální použít právě nějakou s tímto proudovým zatížením, a pokud možno gumovou. Při použití velmi výkonných spotřebičů bychom však měli hledět i na maximální délku prodlužovacího kabelu. Zatímco do vzdálenosti cca 15–20 metrů lze tyto silné prodlužovačky použít bez problémů, na delší kabely už je to riziko. Dochází v nich totiž k úbytku napětí, a zvyšuje se tak protékající proud.

Kabely, zejména ty navinuté na bubnech, musí také být při použití vždy zcela rozvinuté. Pokud nejsou, může dojít vlivem indukce a ohřevu k jejich zničení, a dokonce i k požáru!

Rada: Nikdy nepoužívejte jakkoliv poškozenou prodlužovačku. Pokud se stane, že je poškozena izolace, připojovací vidlice či zásuvka, nepokoušejte se ji nikdy opravit sami. Jedině kvalifikovaný elektrikář je schopen poškození posoudit a rozhodnout, zda je oprava možná, či zda je nutné vyměnit prodlužovací kabel za jiný. Ochrana zdraví a života vás samotných či vašich blízkých však za tuto investici rozhodně stojí.

A na co dát extra pozor u spotřebičů, které jsou určené jen na určité využití? Poslechněte si v Hobby magazínu.

Spustit audio