Kondiční vycházky s holemi doplněné brouzdáním v potůčku, to je Priessnitz walking

9. červenec 2020

Jana Matoušková má za sebou vážné onemocnění srdce. S problémů jí, podle jejích slov, dostala chůze s holemi. A tzv. nordic walkingu je věrná dodnes a šíří ho dál. 

„Doby, kdy na nás lidé pokřikovali, když nás viděli na vycházce s holemi, už jsou téměř pryč. I když reakce z okolí už nejsou tak negativní, stále ještě přetrvává v některých lidech stud hole na vycházku přibrat. A to bohužel paradoxně u mladších lidí. Podle nich jsou hole pro důchodce a oni nechtějí vypadat jako staří,“ popsala Jana Matoušková. „Vždycky se jim snažím vysvětlit, že když začnou chodit se sportovními holemi, tak se oddálí doba, kdy budou muset do ruky vzít stařeckou hůl,“ dodala.

Při správném používání holí při chůzi dochází ke dvojímu efektu. „Člověk se cítí, že je víc v pohodě, ale výkon, který vytvořil chůzí s holemi, je o třetinu větší než bez nich. Máme na to odborné studie,“ popsala hlavní účinek chůze s holemi Matoušková.

V začátcích si nechte poradit od odborníků

Kdo chce začít chodit se sportovními holemi, měl by nejprve navštívit nějaký odborný kurz, kde mu vysvětlí, jak chodit a jak používat hole tak, aby mu to bylo ku prospěchu. „Se špatnou výškou holí si třeba člověk může zablokovat krční páteř. Nebo špatnou chůzí mohu ublížit velkým kloubům, třeba kyčlím nebo kolenům.“

I samotný výběr hole je důležitý. „Na trhu jsou trekingové hole, které slouží k pohybu po horách a potom jsou specializované hole na nordic walking. Poznají se podle horního úchytu, který je tenčí než u trekingových a poutko na ruku nevychází ze samotného vršku hole ale zhruba ze třetiny držátka. Je to proto, že hůl, když ji za zády vypustíte, se potom krásně vrátí do ruky,“ vysvětlila rozdíl lektorka.

Spojení kondiční chůze a otužování

Doplňkem klasického nordic walkingu, který Janu Matouškovou před lety nadchl, je ochlazování. „Myšlenka vznikla v Priessnitzových lázních v Jeseníku, tam je dnes dokonce možné projít trasu, která vede účastníky k vodě na ochlazení ve správný čas,“ pozvala Matoušková.

„Jedna lekce Priessnitz walkingu vypadá tak, že se rozcvičíme, vyrazíme s hůlkami a pěkně se zahřejeme. Potom zhruba po 20 minutách chůze ochladíme ruce tak, že je ponoříme po lokty do ledové vody. Ochlazujeme jen po tu dobu, dokud je to příjemné. Nejdeme přes bolest. Ruce osušíme, pokračujeme dalších zhruba 20 minut chůze a pak ochladíme nohy od chodidel po kolena. Opět zůstaneme v ledové vodě jen do bolesti. Nohy osušíme a v ponožkách a botách zahřejeme.“

Následuje posledních 20 minut chůze, protažení a zasloužená odměna v podobě příjemného pocitu po zdravé námaze. Kurzy Priessnitz walkingu pro veřejnost pořádá Zdravé město Třebíč nebo Zdravé město Jihlava.

Spustit audio