Kolem opravené dálnice zbyly poničené silnice. Například ve Větrném Jeníkově

16. říjen 2021 06:00

Zbořené obrubníky, nebo hroutící se zámecká zeď. Tak vypadá po devíti letech modernizace dálnice D1 centrum Větrného Jeníkova na Jihlavsku.

I když modernizace dálnice D1 oficiálně skončila, pro obce v jejím nejbližším okolí ještě po všem není. Kvůli stavební technice, naloženým náklaďákům nebo autům, která tudy při problémech na dálnici projížděla, mají poničené silnice, sítě i další infrastrukturu.

Silnice, zámecká zeď

Na opravy teď čekají například ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku. „Co se tady teď projevilo intenzívně, začíná nám padat zámecká zeď, která přímo kopíruje silnici. Je to vidět i na kovaném plotě, začíná se deformovat,“ řekla starostka Jeníkova Martina Lisová (TOP09).

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podle starostky opraví průtah obcí, oprava zámecké zdi a vedlejších silnic, po kterých si stavbaři zkracovali cestu, je stále v řešení. „Proto jsem na to upozorňovala i písemně.“

Podle generálního ředitele ŘSD Radka Mátla podnik počítá s tím, že po modernizaci D1 bude muset do podobných oprav investovat řádově stovky milionů korun.

První silnice se začnou opravovat na jaře 2022 a budou se na tom podílet i krajští silničáři.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související