Kočka jí až patnáctkrát za den

8. duben 2016
Dobré odpoledne

Kočka je člen rodiny. A proto bychom jí měli dopřát kvalitní pelíšek, nějaké ty hračky a především výživnou stravu. Podle čeho vybírat přišla říct Bára Kašparová do poradny Českého rozhlasu Region. „Kočky jsou masožravé. Pokud si pořizujete koťátko, doporučovala bych prvních 6 měsíců namáčet granule do vody, aby je pokousalo. A sem tam ji přilepšit masovou kapsičkou,“ říká Bára Kašparová.

Kočky jsou hodně mlsné, proto je na granule zvykejte už od mala. Různé typy granulí jsou důležité hlavně pro růst kočky.

Zcela nevhodnou stravou je mléko s rohlíkem. Po takovém jídle kočky trpí zažívacími obtížemi, protože dospělé kočky nedokážou mléko strávit. Ani myši nejsou pro kočky ideální. Sice se u nich můžou objevit lovecké sklony, ale lidé myši často tráví jedem. Pro kočku může být taková myš smrtelná. Pokud kočku dobře krmíte, tak nemá potřebu chytat myši a vrací se domů. „Jednou za čas kocourovi udělám kuřecí maso. Musí se uvařit. Nikdy se kočce nesmí dávat syrové maso,“ upozorňuje Kašparová. Kočce nedávejte ani žádné zbytky. Za den jí až 15 krát, proto je dobré ji přikrmovat po malých dávkách.

Do bytu kočce pořiďte kočičí WC

„Je jich spousta druhů. Otevřené, kryté nebo samo splachovací,“ říká Kašparová. Pokud chcete chovat kočku v bytě, tak budete ještě potřebovat lopatku, misky nebo kartáč na srst. „Doporučím pořídit do květináče kočičí trávu. Je to bylinka, která se dá sehnat v obchodech s rostlinami. Kočka k ní bude chodit a bude jí ožírat. Je to potřeba pro její trávení. Kočka se často čistí a sem tam spolkne nějaký ten chlup a musí to ze sebe nějak dostat. Tato tráva jí v tom pomáhá,“ radí Kašparová.

S hrudkujícím stelivem je méně práce

„Je výborné v tom, že moč ztvrdne do hrudky a dá se odebrat jen lopatkou, takže nezaneřádí celý byt. Dá se pořídit i s vůněmi,“ doplňuje Kašparová. Pokud budete kočičí záchod čistit zhruba jednou týdně, tak spotřebujete asi 5 kg steliva za 14 dní. Pokud máte kotě, nezapomeňte taky na škrabadlo. Bude si o ně brousit svoje drápky a nezničí vám nábytek a další věci.

Když chcete kočku uklidnit, kupte jí šantu kočičí

Koupit můžete hračku s příměsí šanty kočičí. „Šanta kočičí je bylinka, které se jinak říká kočičí kokain nebo kočičí marihuana. Jakmile kočce tu hračku dáme, ona ji ucítí, začne se po ní válet a hlasitě mňoukat. To trvá 5 až 10 minut. Po té přijde silný útlum. Funguje na bázi sedativ. Potom je kočka několik hodin klidná. Není to návykové ani ji to nijak neublíží. Je to skvělá věc, když je kočka delší domu sama doma,“ radí Kašparová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.