Kníry jsou dole. V novoměstské nemocnici ukončili Movember

29. listopad 2018 06:00

S nadsázkou můžeme říct, že s některými muži v Novém Městě na Moravě znovu začnou mluvit jejich partnerky. Nechali se totiž oholit. A ještě k tomu pro dobrou věc.

Akce proběhla v novoměstské nemocnici na závěr celosvětové kampaně Movember, která má upozorňovat na riziko rakoviny prostaty a varlat.

„Hodně dobrý nápad, no. Doma na to nic moc neříkali. Moc se jim to nelíbilo,“ říká Dušan Mazel z Nového Města. Shodit vousy a taky přispět na výzkum léčby onemocnění přišly desítky mužů. Mezi nimi i Aleš Šejnoha. „Je to dobrá věc. Já už to dělám několik let, shazuju si ho sám. Ale když to máte tady, tak jdu sem,“ usmál se.

Potřeboval jsem rychle ostříhat

A další muži brali účast ryze prakticky. Jako třeba Jan Zahrádka. „Protože jsem potřeboval rychle ostříhat. To já s tím souhlasím. Teď už si mě nespletou s bezdomovcem.“

Novoměstská nemocnice se do akce zapojila vůbec poprvé. Podle její mluvčí Tamary Peckové pro to měla hned několik důvodů: „Aby chlapi taky na sebe mysleli, tak jsme vymysleli charitativní holení. Aby si chlapi nenechali růst knír jen tak pro nic za nic, ale aby z toho něco bylo. Za to holení zaplatí nějakou symbolickou částku a ta potom poputuje pro nadační fond Muži proti rakovině.“

Knír, jaký snese manželka

Oholit se nechal také patolog Jan Brázdil. „Připomněly mi to dcery, protože ony se vždycky začnou děsit, když se blíží ten listopad. Protože já už to mám čtvrtý nebo pátý rok, zkouším různý kníry. Mám takový, jaký snese manželka. Někteří kolegové to kvůli manželce vzdali a jeden má dokonce zakázaný se přiblížit blíž než na půl metru,“ smál se lékař.

Charitativní holení v novoměstské nemocnici vydělalo přes 28 tisíc korun.

autoři: Zuzana Dudášová , mik
Spustit audio

Související