Movember podpořili dobrovolní a profesionální hasiči z Českolipska utkáním ve florbalu

1. prosinec 2013

Včera se proti sobě postavili dobrovolní hasiči ze Skalice a profesionálové z České Lípy v benefičním utkání ve florbalu, aby podpořili boj proti rakovině prostaty a varlat. Na nápad přišli, když na internetu našli stránky hnutí Moveber, které financuje některé zdravotní programy zaměřené právě na boj proti této nemoci.

Členové hnutí si nechávají v listopadu růst knír, čímž chtějí zvýšit povědomí o mužském zdraví a pomoct vybrat peníze na jeho podporu.

„Nechali jsme si narůst kníry a dneska si je oholíme,“ říká jeden z organizátorů Michal Toráň.

Na benefiční utkání tělocvičnu zapůjčil zdarma obecní úřad. Přesto není náhoda, že se akce koná právě ve Skalici u České Lípy.

„My s místní jednotkou spolupracujeme a hrajeme s nimi přátelské zápasy ve florbalu. Tohle je jeden z mnoha, které jsme tady s nimi odehráli, jen jsme k tomu přiřadili tu benefici,“ vysvětluje Toráň.

„Na internetu jsme se náhodou dozvěděli, že existuje tato akce, tak jsme se do toho v práci zapojili, víceméně celá jedna směna. Myslím si, že je to dobrý nápad, aby se člověk trochu odlišil tím, že to podporuje,“ domnívá se návštěvník, také hasič, Petr Řehák, který přišel s knírem.

I on přispěl na boj s rakovinou prostaty a varlat. Už před časem poslal peníze přes internet.

Pokud si profesionální hasič chce nechat narůst knír, musí dodržovat základní pravidla. „Hasič, jakožto nositel dýchací techniky, může mít jedině krátce střižený knír, žádný plnovous,“ uvádí Řehák.

K zápasu proti sobě nastoupili dobrovolní hasiči ze Skalice ve fialových dresech a profesionální hasiči z České Lípy v červených trenýrkách a bílém tílku. V tomto zápase nešlo o to, jestli vyhrají hosté nebo domácí.

Podívat se přišly zhruba tři desítky příbuzných hasičů a všichni přispívali. I přes malou účast se nakonec vybralo přes dva tisíce korun.

Organizátoři chtějí v benefičních utkáních pokračovat dál, nejbližší by se mělo uskutečnit na jaře příštího roku.

Spustit audio