Plzeňská Fakultní nemocnice se už potřetí zapojila do akce Movember

16. listopad 2016

Kníry kam se podíváš. Listopad je opět ve znamení akce Movember - tedy kampaně na podporu prevence rakoviny prostaty. Charakteristickým znakem je právě knír a už třetím rokem si ho nechává narůst také řada lékařů ve Fakultní nemocnici Plzeň.

Ta se do Movemberu aktivně zapojuje a přináší to úspěch. Na základě kampaně se každý rok přijdou nechat vyšetřit na urologii desítky mužů.

Karcinom prostaty je v České republice nejčastějším onkologickým onemocněním. Vyskytuje se u deseti procent mužů a tři procenta z nich onemocnění podlehnou. I v tomto případě platí - čím dřív se na nádor přijde, tím větší je šance na vyléčení. A právě na to upozorňuje Movember.

„Akce jako je Movember napomáhá šířit osvětu ohledně karcinomu prostaty. Cílem té osvěty je, aby muži ztratili ostych. Problémem je, že se muži bojí jít na vyšetření, to že bude nepříjemné, neboť se vyšetřuje přes konečník a samozřejmě mají strach z výsledků,“ řekl zástupce přednosty Urologické kliniky Viktor Eret.

Vyšetření je velmi efektivní, rychlé, levné a okamžité

Druhou částí preventivního vyšetření je náběr krve, kdy se sleduje hladina PSA, tedy specifického prostatického antigenu. Pokud je jeho hodnota zvýšená anebo má lékař podezření na karcinom po vyšetření konečníkem, přichází na řadu odběr tkáně, tedy takzvaná biopsie. A v tomto případě přichází zvrat. Fakultní nemocnice bude mít už brzo jako teprve třetí nemocnice v České republice nový přístroj, díky kterému bude odběr naprosto přesně zacílený.

Ovšem prevence je základ. A kdyby Movember přivedl na vyšetření jen jednoho muže, má to podle přednosty Onkologické kliniky Jindřicha Fínka smysl.

V souvislosti s Movemberem přišlo loni na vyšetření do Fakultní nemocnice 70 mužů. U sedmi z nich byl pozitivní nález - nádorové onemocnění v počátečním stadiu.

autoři: Směna ČRo Plzeň , kos
Spustit audio