Klokočovská lípa je stará 1000 let. Spočinul pod ní dokonce Karel IV.

11. srpen 2016
Česko – země neznámá

Na návsi v malé vesničce Klokočov na Havlíčkobrodsku, v samém srdci Železných hor, stojí statná lípa. Před ní je na velkém kameni připevněná deska. Text na ní říká, že strom je starý 1 000 let a byl svědkem doby Svatého Václava i Jana Žižky. Karel IV tu prý dokonce osobně byl. Když usednete na lavičku pod rozložitou korunou lípy, historie na vás dýchá.

Klokočov leží jen kousek na jih od sečské přehrady a asi 12 kilometrů od Chotěboře. Cesta do vsi je poněkud kostrbatá se samým stoupáním, ale vede krásnou přírodou Železných hor. Lípu na návsi nikdo určitě nepřehlédne. Je kolem ní malý plůtek, stojí tam lavička a vedle ní leží velký balvan s připevněnou kovovou deskou.

„Podle pověsti tady v roce 1370 cestoval Karel IV. z Lichnice na Modletín, kde se nachází léčivý pramen,“ říká Jaromíra Valehrachová z obecně prospěšné společnosti Podhůří Železných hor. V té době bylo lípě v Klokočově už dobrých 300 let. Karel IV. prý tehdy trpěl dnou a modletínský pramen mu měl pomoci. Dnes na místě studánky v Modletíně stojí kostel.

Klokočovská lípa, místní jí také říkají Královská, je vysoká 19 metrů a má obvod šest metrů. „Loni na podzim ji prořezávali,“ říká starostka Klokočova hana Zárubová. Lípa je dutá a do dutiny vede dřevěná lávka. Otvory kryje stříška a kmen je svázaný železnými pásy. „V roce 1935 restauroval lípu profesor Frič a povídá se, že bylo restaurování provedeno velmi kvalitně,“ dodává Jaromíra Valehrachová.

Tehdy na zajišťování lípy pracoval i dědeček Jaroslava Laciny. „Můj dědeček Josef Lacina přišel do vísky v roce 1928, kdy bylo potřeba kovářů při těžbě na Železných horách. Kovové prvky, které stahují lípu, jsou dodnes funkční,“ vypráví Jaroslav Lacina.

Strom prošel zásahem restaurátorů

V roce 1990 měla lípa a sní možná i celý Klokočov namále. „Malí kluci si šli do lípy zakouřit, odhodili nedopalek a v noci to chytlo. Volali se hasiči,“ říká starostka Klokočova. Vše tehdy dobře dopadlo. Lípa přišla jen o jednu větev.

„Královská lípa je jediným živým svědkem setkání s Karlem IV.,“ říká hrdě Jaromíra Valehrachová. Se svými kolegy pátrala po nějakém jiném stromě, ale žádný neobjevila. „Takže jsme jediní,“ dodává.

Spustit audio