Klidná církevní hudba a energický rock se doplňují, klavírista Marek Peňáz je umí spojit v jedinečný zážitek

6. březen 2024

Dvaadvacetiletý Marek Peňáz je klavírista, sbormistr smíšeného církevního pěveckého sboru z Nového Města na Moravě, skladatel a textař alternativní rockové kapely Hrabě Monte Crazy a učitel klavíru na ZUŠ Vídeňská v Brně.

Že se chce věnovat hudbě, si Marek Peňáz ujasnil v období puberty. „Ve 14, 15 letech jsme měli jeden opravdu dlouhý rozhovor s rodiči a s mojí paní učitelkou klavíru, kdy jsme se o tom bavili, co s tím, co chci vlastně dělat. A o té chvíle se to ubíralo tím profesionálním směrem, tím uměleckým směrem, uměleckým životem,“ vzpomíná mladý hudebník.

Momentálně dokončuje studium na konzervatoři v Brně a chystá se do Prahy na HAMU. Rozhodnutí, že se bude hudbě věnovat profesionálně, usnadnily i hudební ceny, které začal už v útlém věku sbírat. „Pomohlo to v tu chvíli dost. V tu chvíli jsem si myslel, že to je taková jako výjimečnost dneska. Už vím, že to takovou roli nehraje, ale v tu chvíli jsem si připadal, že jsem dobrý, tak o to větší touhu a motivaci jsem měl v tom vlastně pokračovat a ubírat se tím směrem,“ vypráví.

Co Marka Peňáze k hudbě přivedlo a jak jde dohromady církevní sbor a rocková muzika? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio