Klasické promítačky v letních kinech už zcela nahradily digitální technologie

17. červenec 2019 06:00

O promítání v letním kině ze starých promítaček na filmové pásy mají zájem už jen poslední nadšenci. Klasické klapání už u filmů pod širým nebem neuslyšíte skoro nikde.

Jihlavský nadšenec Lukáš Fous s ní začal před lety objíždět vesnice na Vysočině. Ale divácký zájem o nové filmy ho přinutil, aby vyjížděl na letní projekce prakticky bez výjimky s digitálním projektorem.

Přišlo nám to líto…

„Před nějakými čtyřmi, pěti lety jsme začínali s klasickou šestnáctkou. Bylo to v době, kdy probíhala velká digitalizace kin a nám v Dukle přišlo líto, že přijdeme o to klasické promítání,“ vyznává se Lukáš Fous, který pracuje v jihlavském kině Dukla.

Letní kino z šestnáctek

Tak vzniklo letní kino se starou promítačkou. Začali v Třeštici u Jihlavě. Obce ale pro své obyvatele na letní promítání chtějí novější filmy, které na klasickém filmu už nejsou. „Tak jsme museli koupit klasický digitální projektor.“

Dnes už Lukáš Fous objíždí své diváky s digitální technologií. S nadsázkou říká, že spustit klasickou promítačku není v porovnání s digitálem zase tak velký rozdíl. U filmu je ale další riziko – vlhkost. Pás totiž může bobtnat.

autoři: Daniel Zach , mik

Související