Fotografka Blanka Sadílková má několik domovů, ten poslední si staví v džungli

15. červenec 2019

Svůj život dělí mezi třemi domovy; v Herálci na Vysočině, v Kalifornii a poslední rok také v Belize.

V této středoamerické zemi si s přítelem staví domek na nožičkách u řeky v džungli. „Nemáme elektřinu, téměř rok jsem prala v lavoru v rukách. Teď už máme pračku. Jen musím vždycky nanosit vodu a nahodit generátor,“ směje se fotografka, která v polních podmínkách vaří pro partu dělníků, kteří se stavbou domu pomáhají. V džungli současně pracuje na svém dokumentárním projektu a psaní knihy a poznává tajemství mayské civilizace.

Fotila hollywoodské hvězdy

Dříve Blanka žila úplně jinak. Díky práci pro britskou neziskovou organizaci CineMagic se s mladými filmaři, kteří vyhráli cenu za nejlepší film, dostala do Hollywoodu na Oskarový týden. Tady vznikly její fotky známých herců, jako je Liam Neeson, Michael York nebo Pierce Brosnan, především ale dokumentovala setkávání dětských filmařů s profesionály.

Učila fotit africké děti

Děti, které nemají doma ani zrcadlo, žijí v proutěných chatrčích s podlahou z udusané hlíny, se k Blance dostaly na kurz focení.

Opět prostřednictvím neziskové organizace Eden Mosambic je Blanka během měsíčního kurzu učila všechno o focení. Jednorázové fotoaparáty dovezla jako dar od lidí z Vysočiny a několika svých přátel. Samo vyvolávání fotek v Africe bylo jedno velké dobrodružství, stejně jako sledovat ohlasy na dětské fotografie na výstavách, vypráví host Dobrého dopoledne.

Pomáhá dětem z dětských domovů i nemocnému Ríšovi

Ke své dlouhodobou spolupráci s dětským domovem v Nové Vsi přidala Blanka pomoc pro Ríšu Humlíčka z Obyčtova, který trpí spinální svalovou atrofií. „Díky pomoci spoustě dobrých lidí se podařilo vybrat peníze na léčbu a nakonec i samu léčbu v izraelském Tel Avivu zorganizovat a Ríša už dostává kmenové buňky,“ raduje se Blanka Sadílková.

Jeho příběh zdokumentovala i pro svou diplomovou práci na oboru dokumentární fotografie na londýnské univerzitě.

Spustit audio