Klapka - filmová Vysočina poprvé! Návštěvníci památek se účastní zábavné hry

29. duben 2019 06:10

Návštěvníci vybraných památek v našem kraji si mohou zahrát speciální hru. Spojuje místa, kde se natáčely filmy.

V rámci hry Klapka – filmová Vysočina poprvé! získají do turistického pasu razítka. Pas lze získat v krajských infocentrech a také na šestadvaceti památkách, které jsou do projektu zapojeni.

„Tady musíte zabrat, tady to já protáčím, pořád tuhle ruku,“ ukazuje majitel Michalova statku Jindřich Holub, jak mlátit obilí. To je mimochodem soutěžní úkol na herním místě v Pohledi u Světlé nad Sázavou.

Soutěžící to zvládli

A i když není úplně jednoduché, zatím ho všichni soutěžící zvládli. „My máme v dubnu ten skanzen otevřený spíš na zavolání, že těch lidí moc nechodí, ale přesto tady bylo šest lidí, dva si brali přímo pas, tak si to tady vyzkoušeli, dostali razítko a docela jim to šlo. Je vidět, že pocházíme všichni ze selského rodu,“ usmál se.

Lipnice nad Sázavou

Další razítko mohou lidé získat několik kilometrů dál, v Lipnici nad Sázavou. Nejprve ale musí na tamním hradě najít stížní list proti upálení Jana Husa. „Návštěvníci vlastně mají zjistit, kolik je na stížním listu pečetí. Můžou to zjistit jedině tak, že vlastně vstoupí to tohohle prohlídkového okruhu a najdou obrázek, text,“ dodal kastelán Marek Hanzlík.

„Tak my jsme na začátku sezóny, máme otevřeno jen soboty a neděle, měli jsme tady tři účastníky té hry, ale vzhledem k tomu, že ta hra se rozjíždí, tak všechno doženeme.“

Vysočina Tourism

Celou soutěžní turistickou hru zajišťuje krajská příspěvková organizace Vysočina Tourism a podle produktové manažerky Magdalény Svatoňové mají pro účastníky, kteří nasbírají nejvíce razítek, i zajímavé ceny. „Hlavní cenou je víkendový pobyt v letohrádku sv. Vojtěch, dále deset kupónů na návštěvu filmových ateliérů a potom jsou připravené turistické deskové hry s tématikou našeho kraje.“

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související