Humpolec bude mít novou divadelní scénu. V areálu bývalé továrny

27. duben 2019 06:50

Za Komínem. Tak se jmenuje nová divadelní scéna, která roste v Humpolci v areálu bývalé továrny.

Prostor je u kulturního centra 8smička v Kamarytově ulici. Kdysi v těch samých halách bývala jedna z továren Sukno.

„Měli jsme před sebou prázdnou halu a teď se před námi rýsuje 400 metrů dvoupodlažního prostoru s pohledovým krovem, dvěma bary, maskérnami i budoucím nahrávacím studiem. Bude se jednat o blackbox se světlou dřevěnou podlahou.“ Tak si umělecká ředitelka budoucího divadla Kateřina Čermáková představuje podobu zatím prázdného prostoru.

Tovární komín

Pod rukama dělníků její vize proměny industriálního prostředí bývalé továrny pomalu dostává reálné obrysy. A svou roli v ní hraje i komín, který se ostatně dostal i do názvu divadla. 

„Za Komínem, to byl vůbec první nápad, který nás napadl. Náš areál stojí za vysokým továrním komínem. Potom jsme zkoušeli vymyslet další různá zkratková slova, inspiraci jsme hledali v angličtině i v latinském slovníku, ale potom jsme se vrátili pokorně zase za komín. 

Divadlo by přitom mělo v návštěvnících tak trochu navodit staré časy.

Společenské večery

„Naší hlavní ideou je návrat ke společenským večerům, které byly v průběhu druhé poloviny dvacátého století utlumeny. Rádi bychom tak navázali na prvorepublikovou tradici spolkového a z dnešního pohledu komunitního setkávání,“ dodává.

Vlastní divadelní spolek

Celé divadlo bude multižánrové a počítá se všemi druhy diváků. Má už i svůj vlastní soubor, a nebrání se spolupráci s ostatními. „Oslovili jsme známé divadelní spolky, i regionální ochotnické soubory. Páteční večery potom budou patřit hudbě - Divadlo za komínem je jednou ze zastávek kapely Sto zvířat na jejím koncertním turné. Chceme uvádět koncerty napříč hudebním spektrem. Myslíme pochopitelně i na dětského diváka, tomu jsou zase určená nedělní odpoledne.“

V současné chvíli před sebou mají dělníci ještě spoustu práce. Přes léto budou dokončovat vnitřní prostory divadla. Kateřina Čermáková už má ale jasnou představu, kdy by se divadlo mělo otevřít prvním divákům. „Dveře divadla se poprvé otevřou v září 2019 v rámci zkušebního provozu a to tedy pouze omezenému počtu návštěvníků. V jeho průběhu dojde k prověření technických i kapacitních parametrů divadla.“

Oficiální slavnostní zahájení má pak divadlo naplánované na leden příštího roku.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio