Pro balíky a dopisy to budou mít lidé z Blatin, Milov a Podlesí na Žďársku na poštu blíž

23. květen 2023 11:19

Lidé z Blatin, Milov a Podlesí na Žďársku chtějí zkrátit cesty na poštu. Radnici mají v bližším Sněžném, poštu ale ve vzdálenější Svratce. Někteří kvůli tomu dostávají zásilky se zpožděním, další zažívají nepochopitelné situace při vyplňování dotazníků.

Spádová pošta se lidem z obcí Blatiny, Milovy a Podlesí změnila na začátku tisíciletí. Paradoxně připadli pod pobočku, která je od nich mnohem dál, než Sněžné. Už tehdy byli proti a pošta je nevyslyšela.

„To jsem dávala vždycky k dobru – že mám dvě pošty. Na jedné sedím a druhá mi doručuju,“ vzpomíná Milada zelená, která je dnes důchodkyní. Na sklonku svého profesního života byla rozdělená mezi dvě pošty. Tu ve Sněžném vedla, do Svratky musela dojíždět pro vlastní zásilky.

„Nastala motorizace. A oni na to auto měli málo vesnic. Takže vzali tři vesnice ze Sněžného. Ale je to na hlavu, my máme úřad ve Sněžném a poštu ve Svratce,“ vysvětluje.

„Jde spíš o pohodlí lidí, kteří tady žijí. Aby nemuseli jezdit 12 kilometrů někam, když stačí dva,“ říká sněženský místostarosta, sám obyvatel Blatin, nestraník Petr Lechner. V místních částech žijí převážně starší lidé. Kromě zásilek si tak na poště vyzvedávají i důchod.

„Má to i paradoxní problémy. Třeba vyplňování různých dotazníků, kde je potřeba napsat jiné směrovací číslo, než je to naše,“ popisuje další problémy místostarosta.

Česká pošta žádosti o změnu vyhoví. Jaký bude postup, si poslechněte v reportáži.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související