Když se zdraví u dětí změní v nemoc, nabízí rodičům pomocnou ruku raná péče

26. říjen 2023

Raná péče je terénní sociální služba, která nabízí svoji pomoc a podporu rodinám, do kterých se narodilo dítě s postižením nebo ohrožením ve vývoji daným třeba předčasným porodem, dlouhou nebo závažnou nemocí, a to hned od narození do sedmi let věku.

Hlavní část rané péče je ta terénní. „Naším cílem je, aby děti vyrůstaly v rodinách, aby služba byla poskytována tam, kde je jim nejlépe, to znamená u nich doma,“ vysvětluje Danuše Soldánová, koordinátorka rané péče z Oblastní charity Třebíč.

Oblastní charita Třebíč poskytuje ranou péči rodinám zhruba v polovině kraje Vysočina. „My vždycky říkáme to pod dálnicí je naše,“ usmívá se Danuše Soldánová. To ale neznamená, že v této oblasti působí jenom třebíčská Oblastní charita. „Naší cílovou skupinou jsou děti s tělesným postižením, mentálním, kombinovaným, poruchou autistického spektra, a ohrožením ve vývoji. Pokud je u dítěte zrakové postižení, jezdí sem speciální raná péče pro děti se zrakovým postižením, stejně tak u dětí se sluchovým postižením sem zajíždí Centrum pro dětský sluch,“ upřesňuje třebíčská koordinátorka.

Jak se nejčastěji rodiče o rané péči dozvědí a je možné ji využít jenom s jasně danou diagnózou? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Ivana Wiesnerová , hoch
Spustit audio

Související