Charita na Vysočině rozpečetila kasičky Tříkrálové sbírky, lidé jsou stále štědří

17. leden 2023 06:00

Zaměstnanci oblastních charit na Vysočině začali s počítáním darovaných peněz z tříkrálových kasiček. V neděli koledníci pro letošní rok domácnosti s žádostí o příspěvek obcházeli naposledy. Charity teď darované peníze využijí na financování svých služeb a pomoc potřebným. A podle předběžných výsledků to vypadá, že byli dárci štědřejší než loni.

Pracovnice pelhřimovské charity Iva Hamršmídová spolu se svým pomocníkem Petrem Benešem postupně rozpečeťují kasičky a následně počítají jejich obsah.

Přepočítání celkem 11 kasiček trvá i za spolupráce nezávislého starosty Horní Cerekve Milana Kunsta zhruba dvě hodiny. Všem sčítajícími jde práce od ruky. I přesto, že ji Iva Hamršmídová a Petr Beneš dělají poprvé. „Já už dělám na charitě devátým rokem, ale vzala jsem to za kolegyňku, která je nemocná,“ vysvětluje během sčítání mincí a bankovek Iva Hamršmídová. Důležité je dávat pozor a vzájemně si výsledky kontrolovat.

Jednu z kasiček Tříkrálové sbírky v Horní Cerekvi rozpečetili Iva Hamršmídová a Petr Beneš

Petra Beneše překvapila hlavně štědrost lidí. „Překvapilo mě, že v dnešní době, kdy nás trošku trápí finanční krize, že ta štědrost lidí prostě je větší,“ konstatoval Petr Beneš. Do kasiček v Horní Cerekvi a jejích místních částech darovali lidé přes 45 tisíc korun.

Podle mluvčí pelhřimovské charity Dominiky Dufkové přibylo peněz oproti loňsku prakticky ve všech zatím spočtených kasičkách. Každoročně se navyšují také počty koledníků a zároveň se charita Pelhřimov spojila s pacovskou organizací, takže teď zaměstnanci počítají i historicky nejvíce pokladniček.

Spustit audio

Související