Když se chceme s někým seznámit, bez komunikace tváří v tvář to nejde

17. duben 2015
Dobré odpoledne

Lidé dnes spolu díky internetu a mobilním telefonům příliš nehovoří. Když se ovšem chceme s někým seznámit a poznat, jinak než hovorem tváří v tvář to prostě nejde. Ale pozor, oslovit přímo na ulici někoho, kdo nás zaujal, není podle společenské etiky vhodné.

„Pokud je to nějaký známý, kterého už jsme potkali a známe jeho jméno, oslovit ho pochopitelně můžeme. V případě, že je to absolutně neznámý člověk, slušně ho pozdravíme a vysvětlíme důvod našeho oslovení. Na něm je, jak se zachová,“ prozradila odbornice na etiketu Ivana Šteklová z krajského úřadu.

Daleko lepší situace k případnému seznámení je účast na nějaké oslavě nebo večírku, protože tam můžeme využít nějakého prostředníka, který nás seznámí.

O čem je vhodné se při prvním setkání bavit – a čemu se vyhnout? „Je dobré zvolit všeobecně známé téma, třeba koníčky nebo kulturní záležitosti. Vedle nešlápneme ani v případě, kdy zavedeme řeč na počasí. Neměli bychom hovořit například o firemní kultuře, zvláště pokud našeho diskutujícího partnera příliš neznáme. Mohlo by se to obrátit proti nám. Nebudeme se ani příliš vychvalovat, protože náš spoludiskutující se v případě, že není tak dobrý, může cítit nepříjemně. Určitě je dobré se vyhnout politice.“

Všechno na světě má svůj konec – platí to i o rozhovorech. Kdo ho má ukončovat? I na to existují pravidla, prozrazuje Ivana Šteklová: „Rozhovor má ukončit ta osoba, která je společensky výše postavená, nadřízený, žena nebo starší člověk. Nikdy by to nemělo být obráceně. A ukončení by nemělo být násilné – měli bychom se tomu druhému dívat do očí s pousmáním, abychom navodili příjemný pocit,“ dodává host páteční poradny, odbornice v oblasti etikety Ivana Šteklová.

autor: Joža Kolář
Spustit audio