Každé čtvrté nově prodané auto v Česku jezdí na naftu. Ve zbytku Evropské unie jejich podíl klesá

15. září 2023

První místo pro Českou republiku v celé Evropské unii - zatímco ve zbytku sedmadvacítky prodej aut na naftový pohon dál klesá, u nás se od roku 2019 drží kolem jedné čtvrtiny.

Jak vypočítali výzkumníci z Centra dopravního výzkumu, podle nejnovějšího srovnání za první pololetí je jejich podíl u nově prodaných aut vůbec nejvyšší v zemích Evropské unie.

Diesely drží hlavně firmy. A zájem je znát i u čerpacích stanic. „Já jsem zemědělec a jezdím na naftu,“ říká Zdeněk, zatímco na jedné z jihlavských čerpacích stanic plní naftou kanystry. Hned vedle něj Oldřich Růžička přesedlal z benzinových aut: „S těmi jsem měl problémy, jak se svíčkami, tak s kabely. Od té doby, co mám dieselové auto, tak na to nedám dopustit a žádné jiné auto nechci.“

V Nizozemsku tvořila dieselová auta v prvním popoletí letošního roku jen jedno procento prodejů. V Česku se stále drží podíl kolem jedné čtvrtiny. „U nás je velký odpor k elektromobilitě. A nová auta se prodávají zpravidla do firem. Nejoblíbenější je Škoda Octavia a ta i v dieselech hraje prim,“ vysvětluje Lukáš Kadula z Centra dopravního výzkumu.

Až každé 40. nově zaregistrované osobní auto v Česku je čistě bateriové. Méně jich je jenom na Slovensku. Naopak ve Švédsku nebo Finsku je to každé třetí.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související