Každá píseň z „bondovky“ je evergreenem

5. květen 2013
Odpolední evergreeny

Když britský spisovatel Ian Fleming začal psát příběhy o tajném agentovi Jejího veličenstva Jamesi Bondovi, nemohl tušit, jaký stvořil kult a fenomén, který čtenářům a později i filmovým divákům vydrží až do 21. století.

Agent 007 se poprvé obejvil v celovečerním filmu v roce 1962, hrál ho tehdy šarmatní skotský herec Sean Connery. Představitelů se v hlavní roli vystřídalo 6 a střídaly se také ústřední melodie k těmto filmům. „Bondovky“ mají pokaždé velice propracované titulky a písničku, ze které se stane evergreen.

Připomenu alespoň Diamonds Are Forever (Diamanty jsou věčné) v podání Shirley Bassey, Live And Let Die (Žij a nechej žít), kterou nazpíval Paul McCartney, A View to a Kill (Vyhlídka na vraždu) od skupiny Duran Duran, Golden Eye (Zlaté oko), které bylo hitem pro Tinu Turner a tak dále.

Také poslední film Skyfall má skvělou ústřední píseň stejného jména. Její autorkou je velice mladá talentovaná britská zpěvačka a skladatelka Adele, která dnes oslavila teprve 25. narozeniny. Gratulujeme a věříme, že i z této písničky bude jednou evergreen.

V neděli jsme také přáli country zpěvačce Tammy Wynette, která by se dožila 71 let a připomněli si velkou popovou svatbu z Británie. V roce 1984 si vzala zpěvačka skupiny Pretenders Chrissie Hynde zpěváka skupiny Simple Minds Jima Kerra. Vydrželi spolu 6 let a určitě za tu dobu napsali spoustu písniček o lásce.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.