Kamenný most v Jezdovicích využívaly povozy se stříbronosnou rudou. Dodnes je jako nový

31. leden 2018
Česko – země neznámá

V Jezdovicích, vesničce na trase mezi Jihlavou a Třeští, se přes místní potok klene nenápadný kamenný most. Kdo by se o něj zajímal víc, zjistil by, že patří mezi nejstarší na Moravě. A je neuvěřitelně zachovalý.

Podle informací dostupných na internetu byl most postaven ve druhé polovině 19. století. Ve skutečnosti bude ale ještě mnohem starší. „Byl zcela prokazatelně zaznamenán v historických mapách už mezi lety 1770 a 1780,“ říká jezdovický kronikář Jiří Novák. Bylo to v době, kdy v této oblasti tehdejší majitel panství obnovil těžbu stříbra. Můžeme se tak domnívat, že po mostě jezdily koncem 18. století povozy naplněné stříbronosnou rudou. Stáří prokázal i kámen s nápisem nalezený při rekonstrukci.

Jezdovický most je dlouhý čtrnáct a široký pět metrů. Je kamenný, tříobloukový a jeho zdivo je režné, bez omítky. „Takové zdivo se uplatňovalo tam, kde by případné špatné povětrnostní podmínky zcela zlikvidovaly omítnutí,“ vysvětluje kronikář. To, že to tehdy při stavbě mostu bylo opodstatněné rozhodnutí, potvrzuje nedávná rekonstrukce, kdy most omítku dostal. „Omítka vydržela asi rok,“ dodává Jiří Novák. A tak se most při další opravě vrátil do své původní režné podoby.

Svou stříbrnou historii si Jezdovice připomínají také čtyři metry vysokou dřevěnou sochou horníka, která stojí na hrázi rybníka. Je vyřezaná ze starého dubu, který tam rostl.

Přes starý kamenný most vede také naučná stezka do nedaleké Národní přírodní rezervace Velký Špičák. Vrchol kopce je od obce vzdálený asi tři kilometry. Návštěvu historické památky proto můžete spojit s procházkou do krásné přírody.

Spustit audio