V Jamném u Jihlavy bude referendum kvůli možné stavbě větrníků

24. listopad 2019 06:00

Obec Jamné na Jihlavsku připravuje místní referendum kvůli zvažované stavbě větrných elektráren na jejím území.

S nabídkou přišla soukromá firma, která za větrníky nabízí obci finanční příspěvky. Referendum bude 30. listopadu. Z výsledku vyplyne, zda budou jednání pokračovat, řekl starosta Luboš Varhaník.

O konání referenda rozhodlo obecní zastupitelstvo 31. října. Lidé budou odpovídat na otázku: Souhlasíte s výstavbou větrných elektráren v katastrálním území obce Jamné u Jihlavy?

Milion ročně

S vedením obce jedná o možnosti stavět větrné elektrárny firma meridian Nová Energie, která od loňska oslovila i další sídla v kraji. V předběžné nabídce podle starosty firma obci Jamné slíbila roční příspěvek do obecního rozpočtu kolem milionu korun v případě postavení čtyř větrníků. Rozpočet obce s 580 obyvateli schválený pro letošek převýšil 12 milionů korun.

Krajinný ráz

Protože zastupitelé v Jamném nebyli jednotní v tom, jak na nabídku odpovědět, rozhodli se zeptat na názor obyvatel. Ani když většina hlasů v referendu větrníky podpoří, neznamená to podle starosty, že se budou stavět. „Spíš je to první krok k tomu zjistit, jestli má vůbec smysl ta jednání zahajovat,“ uvedl. Firma by se musela domluvit s majiteli pozemků a získat souhlas úřadů. Kraj Vysočina se stavbě větrných elektráren brání, s odkazem na to, že by vysoké stožáry poškodily krajinný ráz.

Se záměrem budování větrníků podle dostupných informací oslovuje meridian Nová Energie od minulého roku obce na Jihlavsku i na Pelhřimovsku. Na Vysočině jsou teď vysoké větrné elektrárny na třech místech. Nepřibývají asi deset let. Největší a nejstarší větrný park je v Pavlově na Jihlavsku, kde jsou od roku 2006 čtyři zařízení. Jeden větrník stojí u obce Kámen a dva u obce Věžnice na Havlíčkobrodsku.

zdroj: ČTK
Spustit audio