Kachlička, Trnávka, přehrada Dalešice. Voda se kvůli dešťům zhoršila

20. srpen 2020 14:00

V rybníce Kachlička u obce Skála na Havlíčkobrodsku platí zákaz koupání. Nevhodná byla voda pro rekreanty už minulý týden, teď se její kvalita ještě zhoršila.

Kvůli masivnímu výskytu sinic tu představuje koupání zdravotní riziko. Voda se zhoršila i v Trnávce na Pelhřimovsku. Vyplývá to z údajů na webu krajských hygieniků.

19 vodních ploch

Hygienici kontrolovali 19 rekreačních vodních ploch včetně přírodních biotopů v Jemnici na Třebíčsku nebo Třešti na Jihlavsku.

Jejich voda je nezávadná stejně jako v rybnících Velký Pařezitý a Malý Pařezitý na Jihlavsku, Sykovec a Velké Dářko na Žďársku, v lomu v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku nebo v rybníku Stejskal a v Dalešické přehradě na Třebíčsku.

Dalešice, Trnávka

Hygienici na přehradě s rozlohou takřka 58 hektarů kontrolují kvalitu vody na pláži nedaleko Koněšína. Voda tam má teplotu přes 21 stupňů Celsia, její průhlednost se ale kvůli prudkým dešťům z minulých dní snížila pod jeden metr, mikrobiologicky je voda v pořádku.

Hygienickým požadavkům naopak neodpovídá kvalita vody ve vodní nádrži Trnávka s rozlohou 98 hektarů. Zákaz koupání na Trnávce platil od 6. srpna, po týdnu se voda dost zlepšila a pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů byla jen mírně zvýšená. Nyní ji hygienici znovu označili za nevhodnou ke koupání.

Hygienici tento týden kontrolovali také Břevnickou nádrž a rybník Ředkovec na Žďársku, nádrž Sedlice na Pelhřimovsku, Pilskou nádrž, novoměstské koupaliště, biotop Šiklův Mlýn a rybník Medlov na Žďársku. Vody jsou tam mírně zhoršené většinou kvůli sinicím nebo chlorofylu.

zdroj: ČTK
Spustit audio