Jsem hrdý, že jsem všechny svoje expedice dokázal naplánovat a domluvit z Vysočiny, hodnotí svou horolezeckou kariéru čerstvý šedesátník Radek Jaroš

27. květen 2024

Radek Jaroš je jedním z nejrespektovanějších světových horolezců. Svou první osmitisícovku – hned nejvyšší vrchol světa Mount Everset – zdolal v roce 1998. 29. dubna letošního roku oslavil šedesáté narozeniny.

V roce 1998 pokořil Radek Jaroš Mount Everest. O šestnáct let později se stal prvním Čechem, kterému se podařilo vystoupat na všech čtrnáct světových osmitisícovek bez použití kyslíků. Zkompletoval takzvanou Korunu Himaláje, ke které přidal v roce 2019 i kompletní Korunu světa, která spočívá ve zdolání nejvyšších hor všech kontinentů.

Radek Jaroš připravuje film

„Těžko říct, jak by se moje povaha, postava a vůbec všechno vyvíjelo, kdyby to horolezectví nebylo. Takhle se to těžko soudí,“ zamýšlí se Radek Jaroš. Po celou dobu zůstal věrný Vysočině. Praha ho nezlákala. „Z hlediska byznysu nebo z hlediska shánění financí na tyhle ty akce by bylo samozřejmě nebe a dudy, jak se říká. Ale právě já jsem hrdej o to víc na to, že jsem to dokázal tady z Vysočiny, aniž bych někomu musel lézt do zadku,“ směje se.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.