Jiří Hamza: Rychlobruslařská hala v Novém Městě na Moravě bude do dvou let

17. duben 2014

Nové Město na Moravě může mít jedno z prvních národních olympijských center, kterých by v Česku mělo vzniknout šest až sedm. Budou v nich růst nové medailové naděje. Novoměstská aréna se zaměří na biatlon, rychlobruslení a horská kola. Místopředseda tamního sportovního klubu Jiří Hamza v pořadu Narovinu řekl, že oproti jiným centrům by vše vyšlo relativně levně.

Nejvíce diskutovanou součástí centra je rychlobruslařská hala. Ve Velkém Oseku projekt, původně v ceně asi 1,5 miliardy korun, padl. Halu nechtějí ani v Nymburce. Zástupci Českého olympijského výboru váhají, zda by nestačilo postavit ovál za 60 milionů. Jiří Hamza ale říká, že v Novém Městě krytý tréninkový prostor pro rychlobruslení smysl má. „Venkovní dráha by byla závislá na klimatických podmínkách,“ vysvětluje.

Celkem by modernizace novoměstského sportovního areálu přišla na zhruba 450 milionů korun. Za částku by sportovní klub nejen postavil halu pro Martinu Sáblíkovou a její následovníky, ale také celoročně využitelný chlazený tunel na trénink běžkování. „Ta naše finanční náročnost bude patřit k těm nejmenším. Co jsem měl možnost vidět nebo slyšet, předpokládané investice do Nymburka jsou tři miliardy, do Harachova skoro dvě miliardy,“ říká Hamza s tím, že hala by mohla stát do dvou let.

Celý projekt teď musí posoudit ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, které by bylo hlavním investorem. Předpokládá se také finanční účast krajů a případně získání evropských dotací. Vznik národních olympijských center už podpořil premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

autor: Daniel Burda
Spustit audio