Jihlavští parkouristé budou mít novou tréninkovou halu. Získají profesionální zázemí

11. červenec 2022 06:00

Jihlavští parkouristé se těší, že po prázdninách budou trénovat v nové hale. Získají tak profesionální zázemí pro provozování svého sportu. 

Skákají do výšky i do dálky a přitom dokáží dělat nejrůznější akrobatické figury. Řeč je o takzvaných parkuristech. Se svým tělem dovedou cvičit tak, že se divákům tají dech. 

Dá se to nazvat jako freestylový akrobatický sport. Jediná pomůcka je naše vlastní tělo, se kterým se vytvářejí všechny možné kreace,“ vysvětluje parkourista Petr Částka. 

Trénink kdekoli …

Jak doplňuje Denis Souček, o místu skákání a jednotlivých disciplínách často rozhodují momentální pocity. „Většinou to je podle nálady. Když se ale sejde fajn kolektiv, dá se trénovat kdekoli.“

Veřejnost zná parkouristy například z plesových vystoupení. Tam bývá oblíbeným číslem skákání přes vedle sebe položená těla dobrovolníků. „Rekord jsme měli 12, 13 lidí.“

Parkourista předvádí nejrůznější akrobatické prvky a často také překonává rozličné překážky. Jako v každém sportovním odvětví i v parkouru se závodí. „Jsou i mistrovství světa, Evropy. Tady ze StayHerou jsme uspořádali největší amatérský závod v České republice, i takové závody se dají.“

Nová hala

Petr Částka a Denis Souček zatím trénují parkour hlavně ve školách, teď se také těší, až na podzim v Jihlavě otevřou vlastní tělocvičnu. 

„Vedeme kroužky, to děláme na základních školách, v tělocvičnách. Do budoucna se nám povede zprovoznit parkourovou halu, znamená to, že tu budeme mít profesionální zázemí, kde půjde všechno trénovat a bude to tady na úplně jiné úrovni než to bylo do teď,“ vyhlížejí vlastní parkourovou halu lektoři ze StayHerou Petr Částka a Denis Souček.

autoři: Jan Kodet , mik
Spustit audio

Související