Jihlavský dopravní podnik má nedostatek řidičů

16. únor 2023 12:36

Ještě na podzim jihlavský dopravní podnik hlásil, že má řidičů dostatek. O půl roku později připravuje novou náborovou kampaň. V současné chvíli mu chybí sedm lidí do plného stavu.

Někteří řidiči odcházejí za lépe placeným zaměstnáním, další volí práci, které je bezpečnější. Jedním z důvodů k odchodu je podle ředitele Dopravního podniku Radima Rovnera totiž i to, že šoféři se někdy musí potýkat i s agresivními cestujícími a ne každý na to má povahu. Řidiči taky stárnou.

„Máme avizovaný jeden odchod do předčasného důchodu. Ty podmínky jsou pro něj lepší, když odejde teď do předčasného důchodu, než kdyby počkal a potom odešel do starobního důchodu,“ vysvětlil Radim Rovner.

Podle poslední výroční zprávy za rok 2021, kterou Dopravní podnik zveřejnil, činil průměrný plat řidiče 33 300 korun měsíčně. Jen pro srovnání průměrná mzda v loňském roce byla v celé České republice necelých 38 tisíc korun. V současné chvíli usiluje o místo řidiče v Dopravním podniku jeden člověk, který musí ale úspěšně složit závěrečné zkoušky.

Nedostatek řidičů teď Dopravní podnik řeší buď brigádníky, nebo přesčasovými hodinami. V roce 2021 činil u řidičů podíl přesčasové práce k celkovému fondu pracovní doby přes 8 procent.

Jak se daří shánět řidiče dalším dopravcům a jestli se snaží zaměstnat i uprchlíky z Ukrajina, si poslechněte v reportáži.

Spustit audio

Související