Jihlavská zoo dostala druh kočky žijící jen na ostrově Palawan

25. listopad 2018 06:00

Jihlavská zoologická zahrada získala samici vzácných koček palawanských, které patří mezi nejmenší kočky světa.

V dospělosti váží okolo dvou kilogramů. Volně žijí jen na filipínském ostrově Palawan. V Evropě je v registrovaných zoo pouze 12 jedinců tohoto druhu - šest samic a šest samců, uvedl v tiskové zprávě ředitel jihlavské zoologické zahrady Jan Vašák.

„Ostrovní druhy živočichů a rostlin jsou nejohroženějšími organismy na Zemi, takže i z tohoto důvodu jsme se rozhodli chovat právě palawanské kočky,“ uvedl Vašák. Samici, jež se narodila v roce 2014 v Tierparku Berlín, přivezli zoologové do Jihlavy. Fotografovat ji budou, až se v novém prostředí uklidní.

Stejně jako ostatní zvířata tohoto druhu v Evropě, je samice pořád v majetku berlínského Tierparku, který pro tyto kočky vede chovný program. „Šli jsme do toho s tím, že se pokusíme o chov,“ doplnil mluvčí zoo Martin Maláč. Sehnat samce podle něj ale nebude snadné.

Kočka palawanská je jedním z poddruhů mnohem rozšířenější kočky bengálské, které se vzhledem i způsobem života podobá. Kočky palawanské v dospělosti na délku včetně ocasu měří mezi 60 až 80 centimetry.

Výborně šplhají po stromech a dobře plavou, mezi prsty mají plovací blány. Jsou hodně plaché, přednost dávají lesům. Aktivní jsou hlavně za tmy. I z tohoto důvodu se podle zoo odhady početnosti jejich populace na Palawanu různí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související