Jihlava znovu zřizuje centrum pomoci pro seniory a potřebné. Shání dobrovolníky

30. září 2020 05:50

Jihlava tento týden znovu spustila dobrovolnické centrum. Momentálně shání lidi, kteří by byli ochotní pomoct seniorům s nákupem nebo třeba vyvenčením psa.

Centrum ve městě fungovalo už na jaře. Magistrát se aktuálně rozhodl ho obnovit kvůli zhoršující se epidemické situaci a možnosti vyhlášení nouzového stavu.

Pokládal jsem to za samozřejmost…

„Mám průkazku od jara, asi jsem tam zaregistrovaný.“ Pan Tomáš z Jihlavy právě mluví s pracovnicí znovu otevřeného dobrovolnického centra v Jihlavě.

Seniorům a potřebným pomáhal už na jaře. A nabídl se i tentokrát. „Pokládal jsem to za samozřejmost. Pokud mám nějaké časové kapacity, tak pomůžu.“

Nákupy, vyzvedávání léků

Dobrovolníci na jaře, kdy dobrovolnické centrum v Jihlavě vzniklo, chodili potřebným nakupovat, ale také třeba do lékárny pro medikamenty. „Práce mi umožňuje přes den se uvolnit, třeba na půl hodiny.“

Takových lidí je ale oproti jaru výrazně méně. V březnu a květnu nabídlo svou pomoc přes 160 lidí, první den znovuotevřeného centra se dobrovolníci počítali v jednotkách. „Bylo to v době, kdy se ani moc nechodilo do práce, zavřené školy. Časový prostor a vůle pomáhat byla větší,“ dodala Martina Doležalová z turistického informačního centra v Jihlavě.

Statutární město Jihlava sbírá kontakty na dobrovolníky. Ty z jara nemůže kvůli ochraně osobních údajů využít. Lidé, kteří se přihlásí, budou v tzv. pohotovosti. „Chtěli jsme být připraveni s dostatečným předstihem,“ řekl mluvčí Radovan Daněk.

Na jaře vyřídili dobrovolníci v Jihlavě asi 230 jednorázových žádostí o pomoc.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související