Jihlava má na stavbu Horácké multifunkční arény už 1,9 miliardy korun, zastupitelé schválili další peníze

15. únor 2023 10:46

Jihlavské zastupitelstvo schválilo další peníze na výstavbu Horácké multifunkční arény. Nejdiskutovanější a nejnákladnější investice krajského města posledních let tak začíná získávat reálnější obrysy.

Zastupitelé na svém posledním zasedání schválili přesun dvou set milionů z disponibilního zůstatku do fondu rezerv a rozvoje na financování Horácké multifunkční arény. Dále zastupitelé schválili uzavření smlouvy na bankovní úvěr ve výši 300 milionů korun, který bude město splácet 15 let. Část těchto peněz - asi 200 milionů má jít také na stavbu nového stadionu. Dalších 100 milionů si pak město chce vybrat z revolvingového úvěru. Už před časem zastupitelé schválili úvěr ve výši 600 milionů korun.

To znamená, že do stavby může tímto způsobem dát až miliardu a sto milionů korun. Když k tomu pak připočteme půl miliardy od Kraje Vysočina a 300 milionů přislíbených od Národní sportovní agentury, pak se dostáváme na částku 1 miliarda a 900 milionů. Z toho vychází, že město má v tento okamžik zajištěné finance na stavbu Horácké multifunkční arény.

Opozice si stěžovala, že vedení slíbilo sehnat peníze z jiných zdrojů než městských. Na to vedení v čele s primátorem Petrem Ryškou z ODS reagovalo, že shánění peněz na výstavbu haly ještě není u konce. „ Já si myslím, že tu miliardu minimálně ještě seženeme. Ale v tuto chvíli je lepší to odšpuntovat.“ Primátor navíc zastupitele ubezpečoval, že Jihlava si může takové zadlužení dovolit, a že to neohrozí chod města ani další investice.

Kdy by se mohla začít hala stavět a kdy by ji mohli začít využívat sportovci, si poslechněte.

autor: Patrik Salát
Spustit audio

Související