S jihlavskou multifunkční arénou jde do tuhého. Kraj má schválit půlmiliardový příspěvek

15. červen 2021 06:00

Největší investiční akce v novodobých dějinách Jihlavy, to je multifunkční hokejová aréna, která by měla podle odhadů stát zhruba 1,5 miliardy korun.

Statutární město Jihlava hokejovou arénu ze svého nezaplatí, a tak kromě státu spoléhá také na hejtmanství. A právě krajské zastupitelstvo by mělo dnes o půlmiliardovému příspěvku na výstavbu haly rozhodovat.

Stavba kabin

Zvuk klimatizace, šplouchaní kaluží a mizící led ohlašuje prozatímní konec bruslení na malém zimním stadionu (zimáčku) v Jihlavě. Potvrzuje to i jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban: „V současnosti jsme začali rozpouštět led, tak abychom vyklidili prostory zimáčku a mohla začít výstavba těch kabin.“

„Je nutné si uvědomit, že zimáček jako takový byl postaven bez jakéhokoliv zázemí, takže CZ Loko aréna (pozn. Horácký zimní stadion) poskytovala veškeré zázemí pro zimáček. To znamená i včetně kabin. S novou výstavbou multifunkční arény by došlo k tomu, že až se ta aréna zbourá, tak bychom měli sice ledovou plochu, ale neměli bychom k tomu žádné zázemí.“

Výstavba kabin je tak první akcí, které předznamenává budování nové multifunkční haly v Jihlavě. Zhruba za tři roky by měla nahradit současný Horácký zimní stadion a finančně by se na ni měl podílet také Kraj Vysočina.

Půl miliardy od kraje

O schválení půlmiliardové podpory bude dnes jednat zastupitelstvo. „Rada kraje doporučuje zastupitelstvu podpořit tuto arénu částkou 500 milionů korun s tím, že si uvědomujeme, že je to obrovská částka. Nicméně vnímáme výstavbu horácké multifunkční arény jako zcela unikátní a výjimečný projekt,“ vysvětlil hejtman Vítězslav Schrek (ODS).

Třeba opoziční zastupitel Radek Zlesák (ANO) ale pro schválení příspěvku hlasovat nebude. Projekt arény totiž považuje za neufinancovatelný a půlmiliardová částka, kterou krajské zastupitelstvo bude schvalovat, podle něj navíc nebude konečná.

„Ten projekt potřebuje posadit do reálných čísel, do reálného rozpočtu a finančních možností jak Jihlavy, tak kraje, protože ty peníze, ta půlmiliarda, pak další peníze na pokrytí dostavění arény, ty nikde neleží. Budou se muset uzmout jiným městům a obcím a z jiných projektů.“

Původně pod miliardu

Jihlavská multifunkční aréna měla původně stát kolem 900 milionů korun. Později ale cena narostla a kvůli aktuálnímu skokovému zdražování stavebních materiálů a práce, poslední odhady počítaly s částkou 1,5 miliardy korun.

Kromě statutárního města Jihlavy a kraje by se na jejím financování měl podílet také stát. Z dotačního programu Národní sportovní agentury chce Jihlava získat zhruba 300 milionů korun.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související