Jihlava jedná o čestném občanství Františka Dohnala

16. prosinec 2013
Události regionu

Hlasování o čestném občanství bývalého krajského hejtmana Františka Dohnala nepřinese jednohlasný výsledek. Rozhodnutí je součástí programu pondělního zasedání jihlavského zastupitelstva, které začalo ve 13 hodin.

Zdá se, že Dohnal čestné občanství in memoriam obdrží. Někteří zastupitelé však mají k jeho osobě tak vážné výhrady, že nehodlají hlasovat pro. Předem to avizovala například Věra Podhorská z TOP 09.

Dohnal byl v minulosti starostou Jihlavy a prvním hejtmanem Vysočiny, v letech 2005 až 2012 pak prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu. V roce 2010 odmítl poskytnout poslancům podklady pro audit hospodaření úřadu, za což byl obžalován a nakonec i odsouzen za trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby. O dva roky později pak odvolací soud rozsudek potvrdil. František Dohnal v minulosti čelil i obžalobě z využívání nepřiměřeně luxusního bytu za státní peníze.

O osobě Františka Dohnala mluvila v Událostech regionu Redaktorka Lucie Maxová. Poslechněte si více záznamu relace, kde se věnujeme také problematice týrání zvířat.

Spustit audio